Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A bélbaktériumok a szervezet részeként segítenek stabilan tartani a vérnyomást

Posted by Suggestor - 2013. február 27. szerda

„A bélbaktériumok szemlátomást hozzájárulnak a vérnyomás szabályozásához és az emberi egészséghez – bármennyire meglepően hangzik is” – jelentette ki Jennifer Pluznick fiziológus a Johns Hopkins Egyetemen. ”Nagyon sok megtanulni valónk van még erről a mechanizmusról, de néhány résztvevőjéről már tudunk, és arról is, azok hogyan működnek együtt.”

Néhány éve egy ‘szerencsés véletlen’ folytán Pluznick felfedezett a vesében egy szagérzékelő fehérjét, olyat, amilyen az orrban található. Ezek közül a fehérjék közül egyre, a szagérzékelő receptor 78-ra (Olfr78) koncentrálva, beazonosította azt a veseartériában, majd a kisebb erek falában szerte a testben: a szívben, a rekeszizomban, a vázizomban, a bőrben.

Pluznick és munkatársai – hogy megtudják, mely molekulák kötik meg és aktiválják az Olfr78-t, erre programoztak be sejteket. Ezeket a sejteket felruházták fénykibocsátó képességgel, hogy jelezzék, amikor az Olfr78 aktiválva van. Ekkor már csak az volt hátra, hogy különböző molekulákból álló koktélt adjanak a sejteknek, és mérjék a keletkező fényt, amit a sejtek kibocsátanak. Végül elérkeztek egyetlen keverékhez, amely aktiválta az Olfr78-t. A keverék minden egyes komponensét letesztelve megkapták, hogy egyedül az ecetsav kötődik az Olfr78-hoz.

Az ecetsav és származéka, az acetát, részei egy molekulacsoportnak, amelyek rövid láncú zsírsavakként ismertek.

A rövid láncú zsírsavak az emlősök – beleértve az embert is – szervezetében akkor keletkeznek, amikor a baktériumok milliárdjai a bélben megemésztik a növényi élelemből származó keményítőt és cellulózt. A rövid láncú zsírsavak felszívódnak a bélből a véráramba, ahol kapcsolatba kerülhetnek az Olfr78-cal.

A kérdés megoldásához azonban nem bizonyult elégségesnek az Olfr78. Szükség volt egy nem a szagláshoz köthető fehérje receptorra – a Gpr41-re – is, amely a vérerek falában helyezkedik el, és szintén kötődik a rövid láncú zsírsavakhoz.

Amikor a Gpr41 kötődik a rövid láncú zsírsavakhoz, a vérnyomás csökken.

A Gpr41 negatív hatását kiegyensúlyozza az Olfr78 vérnyomást növelő hatása. De a Gpr41 hatása erősebb, ezért a rövid láncú zsírsav-termelés növekedése összességében csökkenti a vérnyomást.

„Ez még nem a teljes sztori” – figyelmeztet Pluznick. „Sok tényező játszik még szerepet a vérnyomás stabil szinten tartásában.”

Forrás: http://www.hopkinsmedicine.org/news/media/releases/blood_vessels_sniff_gut_microbes_to_regulate_blood_pressure

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.