Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A láb is megnő a terhességtől?

Posted by Suggestor - 2013. március 3. vasárnap

„Nőktől hallottam, amikor beszámoltak arról, hogy a lábuk mérete megváltozott a terhesség után, de nem találtam semmit róla az orvosi folyóiratokban vagy az orvosi könyvekben” – mondja Neil Segal, a University of Iowa ortopédiai társprofesszora. „Hogy tudományosan kivizsgáljuk, megmértük a nők lábát a terhesség kezdetén és 5 hónappal a szülés után. Megállapítottuk, hogy a terhesség valóban a lábméret növekedésével jár.”

Összesen 49 terhes nőről gyűjtötték az adatokat: felvették a talp ívének statikus és dinamikus méretét az első trimeszterben, majd a szülés után öt hónappal. A kutatásukban résztvevő nők 60-70 százalékának hosszabb és szélesebb lett a lába.

Pontosabban, a kutatás arra mutatott rá, hogy a talpív magassága és az ív tartása csökkent jelentékeny mértékben a terhesség alatt, és ez okozta a láb hosszának 2 – 10 milliméterrel való meg növekedését, plusz a talpív laposodását.

A kuttás arra enged következtetni, hogy ezek a változások az első terhesség alatt következnek be, a további terhesség már nem változtatja tovább a láb struktúráját.

„Tudjuk, hogy a nőket, és főként a gyermekes nőket aránytalanul sújtják a mozgásszervi problémák” – magyarázza Segal. „Elképzelhető, hogy a terhesség alatt bekövetkező lábváltozások magyarázhatják azt, hogy miért nagyobb a nők kockázata a fájdalmakra és arthritiszre a lábfejben, térdekben, a medencében.”

Segal folytatja kutatását abba az irányba, hogy a láb megváltozása vezethet-e például arthritiszhez – kopásos ízületi betegséghez később, az élet folyamán. Azt is tanulmányozza, hogyan lehetne megvédeni a nők mozgásszervi egészségét a terhesség alatt.

Forrás: http://now.uiowa.edu/2013/02/pregnancy-changes-womens-feet?utm_source=email%2Blink&utm_medium=Pregnancy%20chang&utm_campaign=IANow%20Email%20asap%20%28%29&CFID=77095&CFTOKEN=22798647

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: