Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az ingergazdag környezet véd az Alzheimer-kór ellen

Posted by Suggestor - 2013. március 7. csütörtök

Dennis Selkoe, a Brigham and Women’s Hospital Neurológiai Betegségek Központjának igazgatója állatkísérletekkel bizonyította, hogy az ingergazdag környezet, a hosszas, intenzív stimulációjával, és főként a rendszeres, új tevékenységekkel késlelteti az Alzheimer-kór tüneteinek megjelenését.

Az Alzheimer-kórban szenvedőknél egy fehérje – az amyloid béta – felhalmozódik plakkok formájában az agyban, és megakadályozza a kommunikációt az agysejtek között. Ez a mentális folyamatok: a memória, a figyelem, a tanulási képesség, megértés, információfeldolgozás csökkenését okozza.

A kutatók vad típusú egeret használtak annak bizonyítására, hogyan befolyásolja a környezet az Alzheimer-kórt. Ez a ‘normális’ egér jobban képes modellezni az embernél kifejlődő betegséget, mint a betegségre genetikailag hajlamossá tett egér.

Az ingergazdag környezetnek hosszasabban kitett egérnél aktiválódtak bizonyos adrenalin-receptorok, amelyek erősítették a jelutat – és ez megvédte az idegsejtek kommunikációját az agy memóriaközpontjában (a hippokampuszban) a gyengüléstől, amit az amyloid béta fehérje okoz. A hippokampusznak fontos szerepe van mind a rövid távú, mind a hosszú távú emlékezésben.

A kutatók szerint ha az agy új tevékenységeknek van kitéve, az különösen nagy védelmet nyújt az Alzheimer-kór ellen, nagyobbat, mint az aerobik gyakorlatok végzése. A stimulációnak nem csak fizikailag, de mentálisan is végbe kell mennie, mondják a kutatók, úgy, ahogy az egér mozgott az új tárgyak között.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-03/bawh-uio030413.php

Egy hozzászólás a “Az ingergazdag környezet véd az Alzheimer-kór ellen”

  1. Névtelen said

    “A kutatók szerint ha az agy új tevékenységeknek van kitéve, az különösen nagy védelmet nyújt az Alzheimer-kór ellen,…”
    !!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: