Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mitől lesz jókedvű az ember?

Posted by Suggestor - 2013. március 8. péntek

A Kalifornia Egyetem (Los Angeles) kutatói szerint a hypocretin-szint emelkedésétől.

Amikor a hypocretin-szint emelkedik, az embernek jókedve van és éber.

Ez a ‘csodaszer’ egy speciális fehérje, egy neurotranszmitter. Emellett a kutatók egy másik fehérje kibocsátására is felfigyeltek, a melanin-hormonra. Ebből ébrenlét alatt csak minimális mennyiség volt mérhető, viszont megnövekedett a szintje alvás idején, amiből arra következtettek, hogy ez a fehérje teszi álmossá az embert.

Az eredmények magyarázatot adnak a narkolepsziára (nappal jelentkező, leküzdhetetlen alváskényszer) és a depresszióra is, amelynek gyakori kísérő tünete ez a rendellenesség” – mondja Jerome Siegel, a pszichiátria professzora. „Egyúttal arra is engednek következtetni, hogy hypocretin-hiányállapot húzódhat meg a depresszió mögött.”

2000-ben Siegel és csapata a narkolepsziával kapcsolatosan közzétett már tudományos eredményt: az ebben a kórban szenvedők agyában 95 százalékkal kevesebb hypocretin idegsejt volt, mint az egészségesekében.

Minthogy a depresszió szorosan kötődik a narkolepsziához, Siegel kutatócsoportja elkezdte felderíteni a hypocretint és kapcsolódását a depresszióhoz.

Amerikában a depresszió vezető pszichiátriai betegség, de a gyógyszerelését sokan vitatják: az SSRIs – szelektív szerotonin visszavétel gátlók nem valamilyen neurotranszmitter hiányra vagy fölöslegre alapoznak. Több kutatás is megkérdőjelezte az utóbbi időben az SSRIs és más, depresszió elleni gyógyszerek hatását, mondván, nem tudnak többet, mint a placebók.

Az adatokat a hypocretinről és az MCH-ról (melanin) közvetlenül 8 páciens agyából nyerték, akiket a Kalifornia Egyetem orvosi központjában kezeltek, gyógyszerre nem reagáló epilepsziával.

A betegek agyába implantátumot ültettek, hogy felderítsék az epilepsziát okozó területet, de egyúttal – a páciensek tudtával – arra is felhasználták az implantátumot, hogy a hypocretin és a melanin kibocsátást mérje.

A kísérleti személyek eközben az ébrenlét minden órájában értékelték hangulatukat egy kérdőíven.

A hypocretin szint maximális értéket pozitív érzelmek, harag, társas érintkezés idején ért el. Az melanin-szint alvás alatt volt maximális, és a társas érintkezésekkor minimális.

Siegel korábbi és újabb kutatásai megerősítik egymást: a hypocretin ‘örömszerző’ molekula, amelynek használata jó hangulatot és éberséget vált ki az emberben.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-03/uoc–itp030713.php

Hírdetés

2 hozzászólás a “Mitől lesz jókedvű az ember?”

 1. Névtelen said

  Érdekes, hogy a harag is emeli a hypocretin-szintet! Azért is, mert olvastam valahol egy patkány-tesztről, ahol az agresszív egyedek olyannyira jutalomként élték meg a gyengébb társaik lerohanását, hogy esetenként jutalomfalat helyett is az agressziót választották. (És ez alapján az emberi kötekedés se mindig az illető “lelki diszkomfortjából” ered.)

 2. Névtelen said

  “Az adatokat […] közvetlenül 8 páciens agyából nyerték, akiket a Kalifornia Egyetem orvosi központjában kezeltek, gyógyszerre nem reagáló epilepsziával.”

  Nem gondolom, hogy egyedül vagyok, ha azt mondom: ez nem egy reprezentatív minta egy ilyen általános jellegű vizsgálathoz.
  1. 8 ember nem elegendően nagy minta.
  2. Ez a 8 ember szinte biztosan ismeri egymást.
  3. Komoly és ráadásul azonos betegségben szenvedő emberekről van szó. A betegségük ráadásul biztosan befolyásolta és befolyásolja a szervezetük reakcióit mindenre.

  Összességében és sajnálatos módon ez nem tekinthető komoly kutatásnak, de igazából még kutatásnak sem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: