Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A tudósok figyelmeztetnek: ‘a fekete halál’ veszélye nem múlt el

Posted by Suggestor - 2013. március 18. hétfő

A ‘fekete halál’ vagyis a pestis, ami az emberiség legkiterjedtebb járványait okozta, egy napon visszatérhet, gyógyszer-rezisztens baktérium formájában. Nemrégiben az archeológusok feltártak egy sírt Londonban: 12 csontvázat találtak, valamennyien a ragály áldozatai voltak. Valószínűleg a 14. század folyamán haltak meg.

A pestis egy újra meg újra felbukkanó – baktérium-eredetű (Yersinia pestis) fertőző betegség, amely a tüdőt támadja meg, rendkívül fertőző, nagy tömegeket betegít meg.

A történelem tanúsága szerint 75 millió embert pusztított el a pestis a 14. században, az emberiség száma ennek következtében jelentősen lecsökkent.

A marseille-i nagy pestisjárvány 1720-1723 között 100 000 áldozatot követelt – ezt vizsgálja az Infection, Genetics, and Evolution folyóiratban megjelent tanulmány, és arra próbál választ adni, fenyeget-e a pestis újra felbukkanásának veszélye.

Úgy találták, hogy számos tényező szól amellett, hogy az emberi népesség jelenleg is a pestis kockázatának árnyékában él. Ezek a tényezők: a közlekedés, a kereskedelem, és új fenyegetésként a fejlődő országok, ahol több gyógyszer-rezisztens kórokozó bukkan fel és terjed el rohamosan.

A baktérium genetikailag fejlődésen ment keresztül: megváltozott a mód, ahogyan megfertőzi a gazdaszervezetet, ennek eredményeként életben képes maradni az emlősök vérében.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az elkövetkező években hatékony intézkedésekre lehet szükség, a fertőzés elleni intézkedések negatív hatással lehetnek a gazdaságra, csökkenhet a turizmus és pánik törhet ki.

A történelem viszont bebizonyította, hogy ha megadjuk a betegségről a szükséges információt, és megfelelően kezeljük a járványt, azzal elejét vesszük a pániknak és kontroll alatt tarthatjuk a betegséget.

Az USA Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hatósága (Food and Drug Administration) a tavalyi évben engedélyezte a levaquin nevű szert a pestis megelőzésére – bioterrorista támadás esetére.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/257764.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.