Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az ember hatására alapvetően megváltozott a tüskés ráják viselkedése

Posted by Suggestor - 2013. március 19. kedd

A tüskés rájákat a világ egyik leglátogatottabb helyén, Stingray cityben (tüskés rája- városban) lehet szemügyre venni, etetni,  úszni velük, a Kajmán-szigeteki ökoturista paradicsomban.

A Nova Southeastern University kutatói azért tanulmányozták a déli tüskés ráják viselkedését Stingray cityben, ahova évente egymillió látogató érkezik, hogy etesse, simogassa és együtt ússzon a rájákkal –  hogy felmérjék, az intenzív ökoturizmus hogyan befolyásolta az állatok viselkedését.

„Feltétlenül szükséges, hogy lemérjük a hatást, mert sok érdek fűződik az ökoturizmus fejlesztéséhez, és egyelőre kevés tudással rendelkezünk arról, hogyan reagálnak, hogyan változhatnak meg ezek az állatok” – magyarázza Guy Harvey, a projekt kezdeményezője.

Stingray city rájái, akiket nap mint nap etetnek és szoros kontaktusban élnek az emberekkel, vad társaikétól teljesen eltérő viselkedést mutatnak.

„Meg voltunk lepve, hogy ezek a hatalmas állatok milyen otthonosan mozognak ezen a kis területen.”

A vadon élő tüskés ráják éjjel aktívak – és magányosan élnek. Éjszaka táplálkoznak, óriási területeket bejárva, ritkán találkoznak egymással.

A kutatók, hogy lássák, mi a különbség az etetett és a vad ráják viselkedése között, jelzést erősítettek vad és ‘szelíd’ rájákra egyaránt, és két éven át figyelték a mozgásukat.

A szelíd ráják normális, éjszakai táplálkozási idejüket nappalira cserélték – és éjjel kezdtek el pihenni. Nem bánták, ha hozzáütköztek szomszédos társaikhoz.

Legalább 160 rája hagyott fel a fajra jellemző magányos életmóddal, összecsődültek, kevesebb, mint egy negyed mérföldnyi területen együtt úsztak, együtt táplálkoztak.

Az etetett ráják egész évben párosodtak és ellettek, nem csak a párosodási időszakban, és  a szokatlan agresszió jeleit mutatták, gyakran megharapták egymást.

Az eredmény azt mutatja, hogy az ember nyújtotta táplálék drámaian meg tudja változtatni még ezeknek a nagy, igencsak mobil óceáni állatoknak a viselkedését is.

„Valószínűleg az egészségükre is kihat ez a magatartás változás, és hosszú távon tönkre teheti őket.”

Stingray city nagy üzlet a Kajmán szigeteken, itt minden egyes tüskés rája 500 000 turista-dollárt hoz évente, jegyezte meg Harvey.

A team azt tervezi, hogy folytatja a rája állomány vizsgálatát.

Forrás:

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-03/nsu-tsc031813.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: