Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nem kívánatos a palagáz Európában

Posted by Suggestor - 2013. március 19. kedd

Nem hagyományos és nem is kívánatos a palagáz Európában

Sajtóközlemény  – Kiadja a Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország

Budapest, 2013. március 18.

A Magyar Természetvédők Szövetsége ma mutatta be a Föld Barátai Európa palagáz-jelentésének magyar kiadását. Az Európai Unióban március 23-ig zajlik egy társadalmi palagáz-konzultáció, amely különösen aktuálissá teszi a tanulmányt.

A kiadvány számos tévhitet oszlat el a nem hagyományos fosszilis energiaforrásokkal, köztük elsősorban a palagázzal kapcsolatban. Például alátámasztja, hogy e gázok nem gazdaságos energiaforrások és környezeti-társadalmi hatásaik sem kezelhetők biztonságosan. Uniós jogi szabályozásuk sem elégséges, többek között ezért is várja civil szervezetek, kutatóintézetek, hatóságok és cégek véleményét az Európai Bizottság az uniós társadalmi konzultáció keretében.

Az eddigi tudományos és szakmapolitikai anyagokat összefoglaló Föld Barátai jelentés eredményeit tovább erősítik a néhány hete megjelent egyesült államokbeli szakértői jelentések is. Ezek alátámasztják, hogy az Egyesült Államok palagáz-forradalma tiszavirág életű lesz, mivel veszélyes pénzügyi spekulációknak köszönhetően futott fel, és rendkívüli tőke- és energiaigényessége miatt nem oldhatja meg a biztonságos, gazdaságos energiaellátás, energiafüggetlenség kérdését az USA-ban sem.

Magyarországon egyedül a Makói-árokban zajlik némi nem hagyományos palagáz kitermelés, más nemzetközi olaj-és gázcégek a Derecskei-medencében, a Békés-medencében, a Kiskunhalasi régióban ill. a Zalai- és a Dráva-medencében kutatnak gazdaságosan kinyerhető gáz után.

„A magyar lakosság a 2012. év végi Eurobarométer felmérés szerint elég jól látja a hazai helyzetet: a megkérdezettek több, mint fele aggasztónak találja a palagáz-projekteket és a következő 30 évre vonatkozóan a válaszadók 74%-a a megújuló energiaforrásokat tette meg prioritásnak.” – nyilatkozott a magyarországi helyzetről Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetségének éghajlatvédelmi programvezetője.

A Szövetség álláspontja szerint a környezetre, közegészségre és az éghajlatra kifejtett elkerülhetetlen negatív hatásuk miatt teljes mértékben fel kell hagyni a nem hagyományos gázkitermeléssel Európában, és be kell szüntetni az ez irányú kutatási ill. fejlesztési projektek uniós szintű pénzügyi vagy politikai támogatását.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: