Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Amerikai cég veszélyesen magas ólomtartalmú festéket árul Kamerunban

Posted by Suggestor - 2013. március 20. szerda

„Szabályozni kell a háztartási festékek ólomtartalmát Kamerunban, hogy megvédjék az emberek egészségét” – szorgalmazza Perry Gottesfeld, az Occupational Knowledge International vezérigazgatója, a Journal of Occupational and Environmental Hygiene folyóirat tanulmányának társszerzője.

„Rendkívül magas bennük az ólomkoncentráció, ezeket a festékeket az USA-ban már több, mint 30 éve betiltották.”

Kamerun legnagyobb festék cégének, a Seignerurie-nek – ami az amerikai PPG-nek a leányvállalata – háztartási festékeiben a festék súlyának 50 százalékát teszi ki az ólom. Ez a koncentráció az 5000-szerese az USA-ban megengedett értéknek.

Az ólmot azért adják a festékekhez, mert ez a legolcsóbb módja a szín megtartásának, a száradási idő csökkentésének, a korróziógátlásnak.

A kutatók tucatnyi áruházból szereztek be mintákat.

Az eredmény azt mutatja, hogy az új festékek kétharmada Kamerunban veszélyes mértékben tartalmaz ólmot (90 ppm értéken felül), ellenben egyetlen egyes sem találtak figyelmeztetést, és csak 8 %-án voltak feltüntetve az .összetevők.

Ez a kutatás az első, amelyik megnevezi a festékgyártó cégeket, és a 61 tesztelt festék ólomkoncentrációját.

Az is a kutatásnak köszönhető, hogy felhívták a kameruni fogyasztók figyelmét, ne vásárolják meg a festéket, ha a címke nem azt közli: hozzáadott ólmot nem tartalmaz. Mert a piacon található festéket legtöbbje egészségre ártalmas mennyiségben tartalmazza az ólmot, ami születési rendellenességet, agykárosodást, magas vérnyomást, és más betegséget okozhat.

A figyelemfelhívásra azért került sor, mert „a régebbi festékek még mindig a polcokon voltak, egyetlen cég sem hívta vissza az egészségre veszélyes, magas ólomtartalmú termékeit. Ezért szólítottuk fel a fogyasztókat, nézzék meg az összetételt, és csak a 90 ppm-nél kevesebb ólmot tartalmazó festéket vásárolják meg, ahogyan az normális az USA-ban, Kínában és más országokban.”

Az anyacég, a PPG, kiküldött néhány levelet, felajánlva, hogy kicseréli a termékeket, de alig válaszoltak.

A kutatók meginterjúvolták 11 áruház menedzserét, akik Seigneurie festéket árulnak, és kiderült, közülük csak hárman küldték vissza a festékeket a PPG ajánlatára. Semmilyen szabályozás nincs a festékek ólomtartalmára Kamerunban.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 240 millió ember van kitéve ólommérgezésnek szerte a világon, a legsúlyosabb esetek 99 százalékban a fejlődő országokban vannak.

Az ólomfestékek a lakásban elsősorban a gyermekek egészségét károsítják, agykárosodást, mentális retardációt okozva, illetve csökkentik  tanulmányi teljesítményüket.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-03/tf-uci031913.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: