Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egy hónapig lazacikra, tizenegy hónapig böjt

Posted by Suggestor - 2013. március 22. péntek

Egy alaszkai pisztrángfaj gyomra és bélrendszere a négyszeresére is képes kitágulni, amikor az ívó sockeye lazacok nyomában úszik, és lazacikrát lakmározik minden év augusztusában. Mint a porszívó, úgy szippantják föl az ikrákat a folyó medréből, és megállás nélkül csipdesik le a húst a már elhullott, leikrázott lazacokról. Ez a különleges pisztrángfaj a Dolly Varden.

A University of Washington kutatói ennek fajnak a táplálkozását tanulmányozták Alaszkában, a Chignik tó vízgyűjtő területén.

A pisztrángok a vérvörös sockeye lazacok ikrájával degeszre eszik magukat, de egyszer csak vége szakad a lazac ívási időszakának, és a pisztrángok kitágult gyomra összehúzódik, mert számukra eljött a böjt ideje az év hátralevő tizenegy hónapjára.

Bizonyos kígyókról, madarakról ismert, hogy az emésztőrendszerük befogadó képességét meg tudják növelni, és ugyanúgy le is tudják csökkenteni. Ez az első eset, hogy a kutatóknak sikerült dokumentálni ugyanezt vad halfajoknál.

A Dolly Varden pisztráng a legnagyobb pisztrángfajok egyike. Olyan helyen él – Alaszkában -, ahol nagyon kevés a rovar, a hosszú, kemény tél miatt. Ez a hal nem maradna életben az ikraevés nélkül, a fennmaradása függ a lazacok bőségétől.

„A vadlazacok száma drámaian megritkult az alsó 48 államban, gyakran keltetőkkel helyettesítik. Ebben az esetben viszont a pisztrángnak, amely már veszélyeztetett státusú a csendes-óceáni észak-nyugaton, nincs lehetősége lazacikrával táplálkozni.”

Egy augusztusban begyűjtött Dolly Varden pisztráng 50%-kal nyom többet, mint a júniusban kifogott társa, noha a hosszuk ugyanolyan.

„Társadalmunk sokat invesztál abba, hogy helyreállítsa a vízfolyások ökoszisztémáját. A mi kutatásunk a tápláléklánc megőrzésének fontosságát hangsúlyozza. Kifizethetünk dollármilliókat arra, hogy fásítsuk a vízfolyást, ha nincs mit ennie a halnak, nem lesz eredmény” – magyarázza Jonathan Armstrong, az egyik kutató.

„A Bristol-öböl régiójának érintetlen ökoszisztémája a lazacok nagy tömegét termeli. Még ha a sockeye lazacok felét ki is fogják, még mindig elég hal marad ahhoz, hogy vörös legyen tőle a patak.”

Az Alec folyóba – itt folyt a kutatás – olyan sok lazac jön fel, hogy amikor a nőstény kiássa a fészket a meder alján, hogy belerakja az ikráit, akaratlanul is kiássa a korábban már odarakott ikrákat. A sok ikra hullámzik a meder alján, míg nem jönnek a Dolly Varden pisztrángok, és mások, és meg nem eszik.

Egy 60 cm-es felnőtt pisztráng 150-230 gramm ikrát tud megenni egy nap.

„Régebben a Dolly Vardent károsnak tartották, azért, mert megeszi a lazac ikráit. De a pisztráng nem ássa ki az ikrákat, csak azt eszi meg, ami a folyóban hömpölyög.”

Az egy hónapos hízókúra után, már ideje, hogy a Dolly Varden pisztráng emésztőtraktusa összehúzódjon, mert a nagy bélrendszer sok energiát köt le. Egy normál méretű emésztőrendszer, az állat energiájának kb. 30%-át használja el pihenés alatt. A hízókúrás pisztráng emésztőrendszerének több energia kell, mint az izmai vagy az agya fenntartására. Azzal, hogy lefogyasztja az emésztőrendszerét, a Dolly Varden energiát takarít meg, amivel megéri a következő lazacívást.

Ez a hal lényegileg éhezik az év legnagyobb részében. Más halak – egyébként a Dolly Varden fiatalabb példányaival együtta tenger felé igyekeznek élelemért, ott töltik az egész nyarat, mielőtt visszatérnének ‘szülő’ folyójukba. De amikor a Dolly Varden eléri a 40-43 centiméteres nagyságot, többé nem vándorol, várja az ‘ünnepet’, a lazacok érkezését.
Ez egy evolúciós alkalmazkodás: védi a pisztrángot a ragadozóktól és más veszélyektől, ami a tengerben és a tengerhez vezető úton érhetné, mondják a kutatók.

„Ezek a nagy testű halak olyan helyen élnek, ahol relatíve kevés az élelem, de a lazacok ikrája lehetővé teszi, hogy ott maradhassanak az édesvízi élőhelyükön évről évre. Nem szükséges elmenniük a tengerhez.”

Forrás:

http://www.washington.edu/news/2013/03/20/some-alaskan-trout-use-flexible-guts-for-the-ultimate-binge-diet/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.