Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Meg kell szüntetni a nemek közötti egyenlőtlenséget az orvosi kezelésben

Posted by Suggestor - 2013. március 23. szombat

Az orvosi kutatásokat az elmúlt 40 évben csaknem kizárólag férfi páciensekre alapozva végezték.

Most, a harmadik évezred hajnalán még mindig nagyon keveset tudnak a kutatók a betegségek nembéli eltéréseiről, a betegségek tüneteiben, kezelésében.

Giovanella Baggio, a Padovai Egyetemi Kórház munkatársának tanulmánya a Clinical Chemistry and Laboratory Medicine című szakfolyóiratban jelent meg.

A kutató bizonyítékokkal szolgál öt betegségterületen fennálló lényeges különbségekre: a szív- érrendszeri betegség, a rák, a májbetegség, a csontritkulás és a gyógyszeres kezelés tekintetében.

A kardiovaszkuláris betegséget tipikusan a férfiak betegségének tartják, ez a kór a nőknél jellemzően más tünetekkel jelentkezik.

Míg a férfiaknál a mellkasban a szorító érzés és bal karba sugárzó fájdalom a standard jelzése a szívrohamnak, a nők esetében émelygés és alhasi fájdalom a szokásos tünet. A szívroham a nők esetében súlyosabb kimenetelű szokott lenni, és mégis, ha ilyen atipikus panaszokat hallanak az orvosok, gyakran nem adják meg a nőknek az esélyt. Nem kapják meg a szükséges vizsgálatokat.

A vastagbélrák a második leggyakoribb rák férfiaknál is, nőknél is. A nőket általában életük későbbi szakaszában éri el ez a betegség, és tipikusan különbözik az elhelyezkedése.

A nemek különbözőképpen reagálnak a kemoterápiára, például a vastagbél, a tüdő- és a bőrrák esetében.

Különbözik a betegség lefolyása, és különbségek vannak a túlélési esélyekben is.

A gyógyszerek hatásában és mellékhatásaiban is jelentkeznek a különbségek: az eltérő testfelépítésnek, az alapvetően különböző hormonháztartásnak köszönhetően, más a gyógyszerek felszívódásának és lebontásának reakcióideje.

Hogy hatékonyan és biztonságosan tudjon az orvos gyógyszert rendelni, az adagolás és a kezelés időtartamának megszabásához tekintetbe kell vennie a páciense nemét.

További alapos kutatásra van szükség ahhoz, állapítja meg a kutató, hogy ki lehessen küszöbölni a nemek közötti egyenlőtlenséget az orvosi kezelésben.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-03/v-maw032213.php

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Meg kell szüntetni a nemek közötti egyenlőtlenséget az orvosi kezelésben”

  1. Névtelen said

    Ez nagyon érdekes és nagyon furcsa, hogy az orvostudomány az elmúlt évszázadok alatt miért nem figyelt fel erre a nemek közötti különbségre. De ha legalább már felfigyelnek rá, az tovább javíthatja, és fogja is javítani a gyógyítás eredményességét.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: