Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kié a tengerpart?

Posted by Suggestor - 2013. március 26. kedd

Bob Filner, La Jolla Cove polgármestere rendeletileg tiltotta meg, hogy a fókák lakta városi partszakaszt napnyugtától hajnalig használják a város lakói, miután megjelent az interneten egy videofelvétel, hogyan bosszantja, kergeti a fókákat két nő éjszaka.

A 46 méter széles tengerparti szakaszon több mint 200 közönséges vagy más néven borjúfóka él, itt alszanak, itt hozzák világra és nevelik a kölykeiket.

A kérdéses hely védelméért a környezetvédők és az intézkedést ellenzők között folyik a harc: a környezetvédők szerint a partszakasz – amit ‘gyerekmedencének’ (Children’s Pool) becéznek -, helyi nevezetesség és turista látványosság, ezért védelmet érdemel, míg az ellenzők azzal érvelnek, hogy a városi tengerparti strand az embereké.

A strandot eredetileg a gyerekeknek szánták, mert biztonságos: egy hullámtörő gát nyugodt vizet biztosít az úszó gyerekeknek.

A víz baktériumszintje azonban az utóbbi időben meghaladta az egészségügyi határértéket, ezért a hatóságok figyelmeztették a fürdőzőket, legyenek óvatosak, amikor fókák vannak jelen, és kordonnal is elzárták a területnek azt a részét, ahol gyakran megjelentek az állatok.

Filner a tengerpart éjszakai lezárását azzal indokolta, hogy „a videofelvételen látható nők bosszantották, gyötörték, stresszt okoztak a fókáknak”.

A környezetvédő csoport 40 000 dollárt ajándékozott a városnak abból a célból, hogy kamerákat szereljen fel. Sara Wan, a csoport egyik alapítója szerint a kamerák azóta már más embereket is felvettek, akik hasonlóan viselkedtek.

„Örülünk a polgármester döntésének. Ez egy nagyon kritikus időszak a fókák számára, az anyák most ellenek, ez a kötődés időszaka.”

A helybéliek, akik szigonnyal halásznak, tiltakoznak a fókák védelme ellen, mert azt a köz-strandhoz való hozzáférésük korlátozásának érzik.

Egy szintén helybéli búvár kijelentette, hogy tiltakozást szervez a part lezárása ellen. „Elfogadhatatlan, hogy a polgármester azt csináljon, amit akar. Mi szeretjük a fókákat, szeretünk együtt úszni velük, és hisszük, hogy működik a part- és a vízmegosztás.”

Forrás: http://planetark.com/enviro-news/item/68208

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.