Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az ultrafinom koromrészecskék a korszerű tűzhelyeket is egészségtelenné teszik

Posted by Suggestor - 2013. március 28. csütörtök

A nemzetközi segélyszervezetek igyekeznek korszerű tűzhelyekre cserélni a nyílt tűzön – vagy régimódi tűzhelyen -való ételkészítést, hogy az egészségtelen főzési mód ne károsítsa a fejlődő országok lakóinak egészségét.  Ezek a tűzhelyek hol fával, hol szárított trágyával, hol más biomasszával működnek. Még ma is 3 milliárd ember főzi az ételét ilyen alkalmatosságokon.

A tűzhelyek levegőszennyezését évi három és fél millió halálesettel hozzák összefüggésbe.

A korom, amely a füsttel együtt a levegőbe kerül, hozzájárul a globális felmelegedéshez.

A segélyszervezetek ezért elhatározták, hogy a következő 10 évben 100 millió új, ’tiszta-égésű’ tűzhelyet osztanak szét.

A kutatóknak, a kanadai Brian Justnek és munkatársainak azonban aggályaik voltak a tűzhelyek szennyezőanyag kibocsátását illetően. A kutatócsoport az ultrafinom koromrészecskék kibocsátására fókuszált, amelyek a legsúlyosabb egészségproblémát okozzák.

Lefolytatták a két különböző típusú korszerű tűzhely és a tradicionális nyitott tűzhely tesztelését. A korszerű tűzhelyek lényegesen kevesebb füstöt bocsátottak ki, viszont az elégetett tüzelőhöz képest nem volt lényegesen kevesebb a finom részecske, a korom, és háromszor annyi volt az egészségtelen ultrafinom részecske, ami mélyen bejut a tüdőbe, mint a nyílt tűz esetében.

Úgy tűnik, ezek a tűzhelyek sem hoznak automatikusan javulást, bár a kutatóknak nem volt módjuk mindenféle körülmények között tesztelni azokat.

Az írás a Environmental Science & Technology című folyóiratban jelent meg.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-03/acs-upr032713.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s