Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Új gondolkodásmódot, új építési előírásokat, hosszú távú megoldást kíván a társadalom az árvízvédelemben

Posted by Suggestor - 2013. március 30. szombat

A Stanford Környezetvédelmi és Óceán-megoldások Intézete felmérést készített arról, miként gondolkoznak az amerikaiak a globális felmelegedéssel járó tengerszint-emelkedés és viharok kockázatának kezeléséről.

A döntő többség arra voksol, hogy fel kell készülni a kockázatra, hogy minimalizálni lehessen a károkat. (82%)

A nagy többség úgy tartja igazságosnak, hogy azok az emberek, illetve vállalatok fizessék a felkészülés költségeit, akiknek az ingatlana a veszélyeztetett helyeken fekszik.

A legnépszerűbb megoldásnak a szigorúbb építési szabványok kerültek ki a felmérésből (62%), továbbá annak megakadályozása, hogy az új épületek a parthoz közel épüljenek (51%).

Az emberek a preventív megoldásokat támogatják” – mondja Jon Krosnick professzor, a felmérés igazgatója. „És csak kevesen gondolják, hogy a felkészülés ártana a gazdaságnak vagy csökkentené a munkahelyek számát. Inkább az ellenkezőjét gondolják: munkahelyeket teremt USA-szerte, az államukban, a városukban. Azonban az emberek azt akarják, hogy azok a parti háztulajdonosok és vállalati ingatlantulajdonosok, akiknek a tulajdona magas kockázatú helyeken fekszik, fizessenek ezekért a védelmi intézkedésekért.”

Az emelkedő tengerszint és az egyre nagyobb számú viharok okozta károk csak növekedni fognak, ahogy egyre több amerikai építkezik a tengerparton. A Nemzeti Óceán és Atmoszféra Adminisztráció ez év március 25-én kiadott jelentése szerint – a már ma is zsúfolt tengerpart további 11 millió embernek fog otthont adni 2020-ra.

A felmérésben résztvevők 48%-a a homokdűnék visszaállítását, 33%-a a strandok homokkal való feltöltését favorizálja, 37% áthelyezné a parti építményeket, és csak 33% építene tengeri gátakat.

Az emberek kevésbé támogatják a Természet visszatartását, úgy gondolják, több értelme van a kockázat felismerésének és az expozíció csökkentésének” – magyarázza Krosnick.

„A kérdés az, hogyan fogja a társadalom átvinni mindezt cselekvésbe? Első cselekedetünk az szokott lenni, hogy segítünk helyreállítani mindent, ahogyan apusztítás előtt volt. De ez az impulzus gyakran odavezet, hogy újraépítjük az ingatlant olyan helyen, ahol valószínű a komoly károsodása.

Hogy előbbre lépjünk a parti közösségek ellenállóképességét illetően, új gondolkodásmódra, új szabványokra és hosszú távú megoldások alkalmazására van szükségünk.”

A felmérést országosan reprezentatív mintán – 1174 amerikai felnőttön – végezték, 2013. március 3-18 között, az internet segítségével.

Forrás: http://news.stanford.edu/pr/2013/pr-woods-adaptation-survey-032813.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.