Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Át lehet-e telepíteni az erszényes pelét?

Posted by Suggestor - 2013. április 1. hétfő

Ausztrália hegyi erszényes peléje lehet az első, amely kipusztul a hőmérséklet-emelkedés hatására.

A hegyi erszényes pele Ausztrália ökoszisztémájának része már több, mint 25 millió éve. Mára már csak 2000-2600 él belőlük a Snowy Mountains hegyláncon, amely Új-Dél-Walestől Viktória államig húzódik.

„Oly sok módja van annak, hogy a hőmérséklet változása abban a környezetben katasztrófát jelentsen az erszényes pele számára” – mondja Michael Archer, természettudós (University of New South Wales).

Ezek az állatkák, amelyek nem haladják meg a 14 centimétert, és súlyra a 10-50 grammot, a havas tél hat hónapját a sziklák alá rejtőzve, téli álomban töltik. A hó szigetel: nem engedi, hogy a sziklahalom túlságosan lehűljön, és az erszényes pelék megfagyjanak.

Archer és kollégái megnézték, hogy a 2020-ra jósolt 1 Celsius fokos melegedés – és a 2050-re jövendölt 3 fokos – milyen változást okoz az erszényes pelék életében.

(Ausztráliában az átlaghőmérséklet 0.7 Celsius fokkal emelkedett 1960 óta, és a 2001-2010-es évtized volt a legmelegebb.)

A hó hiánya a legnagyobb gond: az erszényes pele hamarabb felébred álmából, mielőtt a tápláléka (különféle lepkék) készen állna, éheznek az állatok.

„Egyetlen fok átlaghőmérséklet emelkedéssel is, nagy a valószínűsége, hogy elveszítjük a havat. A hó hőszigetelő képessége pedig életet és halált jelent a hegyekben.”

A tudósok reménykednek abban, hogy sikerül síkvidéki esőerdőbe telepíteni és ott akklimatizálni a melegebb hőmérséklethez az erszényes peléket.

“Ha nem tesszük meg, garantált az erszényes pele elvesztése a klímaváltozás miatt.”

Forrás: http://planetark.com/enviro-news/item/68263

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s