Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kemoterápia, ha sikerrel működik, akkor nem úgy teszi, ahogy gondolnánk

Posted by Suggestor - 2013. április 7. vasárnap

A rákellenes terápia működését úgy szokták elképzelni, mint az antibiotikum működését: közvetlenül megtámadja és elpusztítja az ‘ellenséget’.

De az Immunity folyóiratban megjelent tanulmány nem így látja.

A hatásos kemoterápia – a szerzők szerint – mobilizálja a szervezet saját immunsejtjeit, hogy azok vegyék fel a harcot a ráksejtekkel.

Pontosabban, a kémiai anyaggal kezelt, pusztulófélben lévő tumorsejtek kibocsátanak egy olyan anyagot, amely odavonz bizonyos immunsejteket, amelyek felfalják a tumorfehérjéket, majd bemutatják őket a többieknek vészjelzésként, hogy betolakodó van jelen a szervezetben.

Ez teljesen új értelmezése a kemoterápia működésének, és új taktikát fog kialakítani a rákgyógyításban.

A sikeres kemoterápiás szer a tumort magát alakítja át terápiás vakcinává, mobilizálja a szervezet immunrendszerét a rák ellen” – magyarázza Dr. Guido Kroemer (Institut Gustave Roussy, Franciaország)

Dr. Kroemer és csapata azt tapasztalta, hogy amikor a kemoterápia hatására elpusztulnak, ‘felrobbannak’ a ráksejtek, a halódó sejtek ATP molekulát bocsátanak ki. Ez a molekula a tumor helyére vonzza az immunsejteket. Az immunsejtek bekebelezik a tumorfehérjéket és bemutatják a saját sejtjük felszínén, ahogy erre ‘kiképezték’ őket.

A kutatók úgy találták, hogy amikor a tanult immunsejtek blokkolva vannak, a kemoterápia nem éri el célját: nem tudja hatékonyan csökkenteni a tumor növekedését az egérben.

Továbbá, amikor ezeket a tanult immunsejteket befecskendezik egy másik egérbe, majd utána ráksejteket injektálnak bele, az egér le tudja küzdeni a rákot.

„A rákellenes terápiát kombinálni lehet az immunterápiával, úgy, hogy optimalizáljuk az immunsejtek megfelelő fajtájának  mozgósítását az adott helyre – például azzal, hogy megnöveljük a sejtek közötti térben az ATP-koncentrációt – azzal céllal, hogy fokozzuk a kemoterápia kiváltotta rákellenes immunválaszt” – mondja Dr. Kroemer.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-04/cp-srt032813.php

Egy hozzászólás to “A kemoterápia, ha sikerrel működik, akkor nem úgy teszi, ahogy gondolnánk”

  1. Névtelen said

    Nagyon úgy hangzik, hogy meg van a rák gyógyításának a módja. És a legszebb, hogy ez valószínűleg a rák több (mindegyik?) típusára megoldás lehet. Bárcsak így lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.