Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Bűncselekmény lefényképezni az állatokkal való kegyetlen bánásmódot

Posted by Suggestor - 2013. április 8. hétfő

Egy illegális videofelvételen látszik, ahogy a Tennessee ‘walker’* lovak bokájára maró vegyszert csöpögtetnek a farm dolgozói, hogy a sérült részbe egy kapcsot ültessenek bele, amitől a ló járása tetszetősebb lesz. Az illegális tevékenység a lónak kegyetlen fájdalmat okoz minden lépésnél, de a járása jobban fog tetszeni a vásárlónak.

*A Tennessee walking (walker) ló egy, a 19. században kitenyésztett lófajta, amelyen a nagy ültetvényeken dolgozók jártak. A több órán át való nyeregben üléshez tenyésztették ki őket,  mert kényelmesen meg lehetett  ülni, és sajátos, sétáló járása kellemes volt a lovas számára.

Egy másik felvételen egy gondozó üti-veri a sertéseket, a malacokat pedig felrúgja, hogy a levegőbe repülnek. Egy harmadikon – az ország legnagyobb tojásgyára látszik, amint a tojásgyári tyúkok ketrece mellett döglött tetemek hevernek, és eközben a munkások éppen levágják vagy leégetik a csirkék csőre végét, hogy ne tudják csipkedni egymást.

A videókat állatvédő aktivisták vették fel.

Gyorsan reagált a törvényhozás.

Tennesseeben az ügyész megvádolta a ló trénerét és a munkásokat a Lóvédő Törvény megsértésével. A tréner és a többiek elismerték bűnösségüket. A wyomingi hatóságok kilenc alkalmazottat megbüntettek az állatokkal való kegyetlen bánásmód miatt. Az iowai tojásgyár elvesztette legnagyobb ügyfelét, a McDonald’s-et.

De más, tucatnyi állam törvényhozása másként reagált: olyan törvényeket hoztak vagy javasoltak, ami illegálissá teszi a titkos videofelvételek készítését az állattenyésztő telepeken, és ugyancsak illegális munkára jelentkezni egy farmon úgy, hogy nem fedi fel az illető állatvédő csoporthoz tartozását.

A törvények némelyikét az American Legislative Exchange Council nevű üzleti tanácsadó csoport inspirálta, a csoportban a mezőgazdasággal foglalkozó államok delegálnak képviselőket.

A csoport egyik törvénymodellje az “Animal and Ecological Terrorism Act” (állatvédő és ökológiai terrorizmus törvény), amely megtiltja az állatfarmok fotózását vagy filmezését, az „intézmény vagy tulajdonosa jó hírének védelme érdekében”. Ennek a törvénynek megszegői felkerülnek a „terrorista listára”.

Az aktivisták azt mondják, még nem találkoztak hasonló törvénykezéssel, ami terroristaként regisztrációba vette volna őket, de más intézkedések – mint például a tavaly hatályba lépett törvény Iowában, Utahban és Missouriban – gyakorlatilag lehetetlenné teszik az illegális felvételt.

Az American Farm Bureau Federation, ami mezőgazdasági és húsipari lobbiszervezet, arra figyelmeztet, hogy a videókon látott felvételek olyan módszereket is bemutathatnak, amiket az állatokhoz értő szakértők támogatnak. „Mint amikor valaki egy nyitott szívműtétet néz, elrettentő lehet a számára.”

Indiana államban hétfőn hozzák nyilvánosságra azt a törvényt, amely a farmon munkára jelentkezőtől megköveteli, hogy ne lépje túl a munkakörét, különben bűncselekményt követ el.

Egy alkalmazott, aki videó felvételt készít az állatfarmról a telefonjával, és a felvételt valakinek odaadja, feltehetőleg túllépi ezt a határt.

Forrás: http://www.nytimes.com/2013/04/07/us/taping-of-farm-cruelty-is-becoming-the-crime.html

 

3 hozzászólás to “Bűncselekmény lefényképezni az állatokkal való kegyetlen bánásmódot”

  1. Névtelen said

    Gusztustalan, de tipikus. A gazdasági alapú kettős mérce. A gazdasági elit még ha etikátlanul cselekszik is, átszabhatja a saját védelmére a törvényt. A kisember, még ha etikus is, terroristának bélyegezhető. A közvélemény végül mindig az előtt hajol meg, ami “fentről jön”. Made in USA.

  2. Névtelen said

    Fényképezni és videóra venni bűncselekmény. Elkövetni nem az?

  3. Névtelen said

    Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.