Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A karnitinból a bélben keletkező anyag az artéria károsítója

Posted by Suggestor - 2013. április 9. kedd

Dr. Stanley Hazen (Cleveland Clinic sejt- és molekuláris orvoslás tanszékvezető professzora) bebizonyította, hogy a szívet a marhasültnek nem csak a zsírja és koleszterinje károsítja. Ezek csak kisebb mértékben járulnak hozzá a szívbetegség kialakulásához. Az igazi bűnös a karnitin, és az abból – a bélben élő baktériumok által létrehozott – TMAO.

A kísérletek során rendszeres húsevők, és legalább egy éve vegetáriánusok fogyasztottak el egy sztéket reggelire. A reggeli után a húsevők véréből kimutatható volt bizonyos mennyiségű karnitin és nagyobb mennyiségű TMAO. A vegetáriánusok vérében jóval kevesebb TMAO keletkezett.

Az volt a kérdés, hogy a TMAO -szint és a szívbetegség között van-e közvetlen összefüggés, és vajon melyik bélbaktérium a felelős a keletkezéséért?

Persze, ezzel együtt a karnitin összetevő is gyanúba kerül, amit táplálékkiegészítők, energiaitalok tartalmaznak, és előszeretettel használják a testépítők.(A karnitin főleg a vörös húsban található.)

A Nature Medicine folyóiratban megjelent tanulmányt érdeklődéssel fogadták a szakértők, mint Dr. Frank Sacks, a Harvard professzora, szívbetegség-megelőzés specialista: „Nincs rá okom, hogy kétségbe vonjam, lenyűgöző.”

Hazen professzor öt éve kezdte meg a kutatást a klinikán: vérminták gyűjtését, a páciensek követését, akik egy év múlva már tízezren voltak. Összesen három évig követte az állapotukat, információt kapott szívrohamukról, esetleges szívhalálukról ezen időszak alatt.

Egy egész sor kiegészítő kísérletből megállapította, hogy az, amire gyanakodott: a karnitin a bűnös. A karnitin megtalálható a vörös húsokban, a nevét is a ‘hús’-ból – carnis – kapta. Emellett más élelemben is előfordul: halban, csirkében, még a tejtermékekben is, de kisebb mennyiségben. De a fő forrása a vörös hús, azok számára az emberek számára, akik sok vörös húst esznek, gondot jelent.

Azonban a karnitin nem önmagában káros. A probléma akkor keletkezik, amikor a bélbaktériumok megemésztik, és TMAO-ként megjelenik a vérben.

Egy-két óra elteltével, ahogy a sztéket a kísérleti személyek megették, megemelkedett a rendszeresen húst evők vérében a TMAO-koncentráció.

Amikor azonban vegetáriánus evett sztéket, gyakorlatilag alig emelkedett a TMAO-szint. A kutatók úgy vélik, ennek az lehet az oka, hogy a vegetáriánusoknak nincsen annyi TMAO előállításához szükséges bélbaktériuma.

A kutatók ennek igazolására a rendszeresen húst evőknek antibiotikumot adtak, hogy kipusztítsa a bélbaktériumaikat, ezek után nem volt többé a vérükben a vörös hús fogyasztása vagy karnitin táplálékkiegészítő tabletta bevétele után TMAO. A hatást tehát valóban a bélbaktériumok okozták.

Ezután a kutatók azt vizsgálták, vajon a magas karnitin-szint vagy a magas TMAO-szint okozza-e a nagyobb szívbetegség kockázatot.

Több, mint 2500 ember vérét elemezték, a tradicionális rizikófaktorok mellett, mint a dohányzás, a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás, és kiderítették, hogy egyértelműen a magas TMAO-szint volt a magas szívbetegség-kockázat forrása. A laboratóriumi kutatások alapján a kutatóknak az a véleménye, hogy a TMAO hozzásegíti a koleszterint, hogy beférkőzzön az érfalakba, és meggátolja a szervezetet abban, hogy kiválassza a koleszterinfölösleget.

De mire kell a baktériumoknak a karnitin?

Üzemanyagnak használják, válaszolja Dr. Hazel.

Ő a karnitint tartalmazó energiaitalok miatt aggódik, amit azért isznak, mert úgy tartják, hogy az felgyorsítja a zsír-anyagcserét és növeli az ember energiaszintjét.

A karnitin szupplementumok veszélyesek, főleg a gyerekeknek” – mondja Dr. Hazen.

És a hús?

„Én nem vagyok vegetáriánus. Szeretem a jó sztéket.”

De eddig egy héten több alkalommal szokott enni vörös húst, alkalmanként 340 gramm körüli mennyiségben, ezentúl csak kéthetente egyszer fog enni, és nem többet 120-140 grammnál.

Forrás: http://www.nytimes.com/2013/04/08/health/study-points-to-new-culprit-in-heart-disease.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.