Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A túlnépesedés és túlfogyasztás miatt összeomolhat a civilizációnk

Posted by Suggestor - 2013. április 10. szerda

Paul Ehrlichnek, 2012 óta az Angol Tudományos Akadémia, a Royal Society tagjának ‘A népességrobbanás’ című könyve (1968) jelentős szerepet játszott abban, hogy 1974-et az ENSZ a Népesedés évének nyilvánította és Népesedés világkonferenciát tartottak (a következőt pedig 1994-ben Kairóban), az addig gyorsuló népességrobbanás tendenciája megfordult, a hatvanas évek végén még évente több mint 2 százalékos létszámnövekedés üteme mára már csak a fele.

Időben jött a tudományos szintű figyelmeztetés, akkor még nem volt túlterhelve a Föld. De aztán maradt a bénultság és a tabuk, a mozgalmi amatőrség, az istenellenes vallási tilalmak, a nacionalista népesedési verseny évezredes beidegződése és a technokrata gőg, így ma már egy dupla akkora létszám nő évente bő 1 %-kal, naponta negyedmillióval vagyunk többen az azóta már másfélszeresen túlterhelt Földön.

A Föld túlterheltsége amiatt nő, mert a nyomorgó milliárdok evickélnek kicsit följebb – azok a milliárdok, akiket a fogamzásgátlás emberi jogának hiányában baleset-foganásként, szándékuk ellenére és a jövendő gyermek szándéka ellenére, idő előtt rángattak ide a Földre az elmúlt évtizedekben a fiatal párok százmilliói, akiket az évezredek embertenyésztési gyakorlata szerint megfosztottak a fogamzásgátlás jogától, tudásától, eszközeitől.

A természet- és környezetvédelem csakis ennek a kérdésnek az éles fölvetésével válik hitelessé: Miért a jómódúak kiváltsága a fogamzásgátlás?

Paul Ehrlich székfoglaló beszéde alapján összefoglaló cikk (benne az eredeti angol linkje):

http://www.okologiablog.hu/node/161


BOCS Civilizációtervezés Alapítvány / BOCS Global Think Tank Foundation

http://bocs.eu

5 hozzászólás to “A túlnépesedés és túlfogyasztás miatt összeomolhat a civilizációnk”

 1. Névtelen said

  Szerintem a cikk fogalmazásmódja képmutató. A vallásokról szó sem esik benne miközben a legtöbb probléma okozója a mindenféle primitív, vallási hiedelem, főleg a keresztény és a muszlim vallások képmutató, álszent és erőszakos világképerol van szo.

 2. Névtelen said

  Kicsit összeesküvés-íze lesz a kommentemnek, de:
  Miért lenne érdeke a gazdasági és politikai vezető rétegnek (akik a “dolgokat” irányítják), hogy ne nőjön a népesség, hogyha a több ember több munkást és több fogyasztót is jelent- azaz hatványozott profitot? Szerintem ez a fő oka annak, hogy nincsenek érdemleges intézkedések a népességcsökkentés terén. “Jobb ma egy túzok, mint holnap egy veréb” alapon szipolyoznak, amíg lehet, a természeti összeomlás hidegen hagyja őket. Szerintem csak akkor fognak beavatkozni, ha a túlnépesedés már a közrendet (az Ő közrendjüket ) veszélyezteti.

  • Névtelen said

   Nem gondolnám ezt összeesküvés ízűnek, ez szerintem is így van. Jobb ma egy túzok és holnap még kettő – ez a mai, nagyon-nagy tőkés társadalom mozgató elve. A pénz önmagáért dolgozik, automata folyamatokról van szó.

   • Névtelen said

    Ez nem igaz. Mi az a “nagyon-tőkés”? A nyugati, tőkés, fejlett országok lakossága nonstop csökken… De ez ne zavarjon benneteket egy kicsit sem… 😀

  • Névtelen said

   Valoban összeeskuves elmelet amit írtál 🙂 tehát erről, akkor ennyi.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.