Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A mai felnőtt generáció ‘metabolikusan’ kevésbé egészséges, mint szülei, nagyszülei

Posted by Suggestor - 2013. április 11. csütörtök

A European Journal of Preventive Cardiology című folyóiratban számoltak be a kutatók egy 1987-ben elkezdett, nagyarányú és hosszú távú vizsgálatról, amelyben 6000 személy vett részt (Doetinchem Cohort Study), Hollandiában. A vizsgálat a szív- és érbetegségek ismert anyagcsere-kockázati tényezőit mérte fel.

Egyértelmű a konklúzió: a később született generációk egészsége gyengébb, az anyagcsere-kockázati tényezők egyre korábban fennállnak, azokkal való együttélés sokkal hosszabb időre szól.

Több, mint 6000 személy adatait elemezték a kutatók, 6 – 11 és 16 éves időközökkel.

A szív- és érbetegségek fő kockázati tényezőit vizsgálták: a testsúlyt, a vérnyomást, az össz-koleszterin szintet és a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterin szintet, ami ‘védő’-nek minősül.

A résztvevőket nem és korcsoportok szerint csoportosították tíz évenként választva szét a generációkat, 20, 30, 40, 50 évesekre. Az állapotuk követésével képet akartak kapni arról, hogy a generációk között van-e eltérés a szív- és érbetegségre való kockázatot illetően.

Bár a túlsúly, az elhízás, a magas vérnyomás minden generációban növekedett a korral, mégis, általában a később született generációknál nagyobb volt az előfordulásuk, mint a tíz évvel korábban születetteknél.

Például a harmincas éveikben levő férfiak 40%-a volt túlsúlyos, 11 évvel később, a következő harmincas generációnak már az 52%-a.

Nőknél a legfiatalabb generáción lehetett csak megfigyelni ezt a kedvezőtlen jelenséget: ott 10 év alatt megduplázódott a kövérek száma.

Mindkét nem esetében statisztikailag jelentősen megnőtt a magas vérnyomás minden egymást követő generációnál.

A férfiaknál négy közül három generációnál szaporodott meg a cukorbetegek száma.

Az összkép a túlsúly és a magas vérnyomás felé való ‘biztos’ elmozdulást mutatja, vagyis „a később született felnőttek generációja nagyobb kockázattal él, gyengébb  egészségi állapotban van, mint elődeik.”

„Jelenleg a 40-évesek generációjában az elhízás olyan mértékű, mint nagyszüleik generációjában átlagosan 55 éves korukban. Ami azt jelenti, hogy ez az ifjabb generáció 15 évvel előbbre van az elhízásban, hosszabb időn át lesz kitéve ennek a negatív hatásnak.

A változások magyarázatára nincsenek bizonyítékok, de azt hozzáfűzik a kutatók, hogy a fizikai inaktivitás növekedéséről számolnak be tanulmányok.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-04/esoc-tag040913.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.