Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kubaiak kicsit éheztek, kicsit lefogytak – és egészségesebbek lettek

Posted by Suggestor - 2013. április 12. péntek

1991-től 1995-ig – miután a Szovjetunió összeomlott és az Egyesült Államok megszigorította a kereskedelmi embargót – Kubának nem volt elég ennivalója és nem volt benzinje. Leállt a közlekedés. Az emberek vagy gyalogoltak, vagy kerékpárral közlekedtek. Több, mint egymillió biciklit adtak el abban az időben.

A kalóriabevitel a 3000 kalória/nap értékről 2400 kalória/nap alá csökkent.

Mi lett ennek az eredménye? A felnőttek 4-5 kilót fogytak, a 2. típusú cukorbetegség és a szívbetegségek előfordulása drámaian csökkent.

Majd 2002-től a gazdaság lassan, de biztosan elkezdett kilábalni a válságból, a felnőttek újra felszedték leadott kilóikat, és 116 %-ra ugrott a 2. típusú cukorbetegség gyakorisága.

A szívhalálozás egyelőre még csökkent, de jelentősen lelassult a csökkenés – állítja a British Medical Journal.

Kuba egyedülálló, 30 éves akaratlan kísérletet mutatott be – mondják a kutatók – dokumentálta a népességszintű súlycsökkentésnek és súlynövekedésnek a hatását a cukorbetegségre és a szív- és érrendszeri betegségekre.

Négy népességszintű felmérést végeztek a kutatók Kuba déli részén, Cienfuegosban, 1991-ben, 1995-ben, 2001-ben és 2011-ben.

A gazdasági válság éveiben a lakosság 80%-át lehetett fizikailag aktívnak nevezni. Majd ez lecsökkent a jelenlegi 55%-ra. A túlsúlyos emberek aránya, ami 33,5% volt 1995-ben, 52,9% lett 2011-ben.

A nehéz gazdasági helyzetben a koronáriás szívbetegség előfordulása élesen csökkent: 6,5%-kal évenként, majd a krízis után a lelassult a csökkenés: 1,4%-ra évenként.

„Ez a kubai akaratlan kísérlet azt demonstrálja, hogy relatíve rövid idő alatt bekövetkező közepes mértékű súlycsökkenés, ami egy egész népességet érint, igen nagy hatást képes gyakorolni a cukorbetegség előfordulására. A testsúly mérséklődése Kubában nagy hatással volt a kardiovaszkuláris betegségek trendjére és az össz-halálozásra is” – írják a kutatók.

„Ez az eredmény drámai illusztrációt szolgáltat ahhoz, milyen nyereséggel járna a globális elhízás megfordítása.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-04/luhs-iae041013.php

 

Egy hozzászólás to “A kubaiak kicsit éheztek, kicsit lefogytak – és egészségesebbek lettek”

  1. Névtelen said

    “a 2. típusú cukorbetegség és a szívbetegségek előfordulása drámaian csökkent”

    Ha 5 év alatt nagy mértékben csökken az ilyen krónikus betegségek előfordulása, az azt jelenti, hogy sok beteg meghalt. Ezek nem gyógyuló vagy gyógyítható betegségek. Ha nincsenek meg a betegek, az azt jelenti, hogy többen haltak meg a közülük, mint ahány új beteg lett. A szívbetegségből adódó mortalitás sokkal inkább mérvadó lenne, az pedig nem változott.

    A visszafogottabb táplálkozás és több mozgás mindenképpen jó és mindenkinek ajánlható és a statisztikák is alátámasztják. Ugyanakkor legalábbis kérdéses, hogy ez a felmérés ezt meg tudja-e erősíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.