Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ne akard eltüntetni a szemed környékéről a nevetőráncokat

Posted by Suggestor - 2013. április 16. kedd

Dr. Michael Lewis (School of Psychology, Cardiff) szerint az ember attól szokott mosolyogni, hogy jól érzi magát, de ez fordítva is igaz: a mosolygás maga jó érzést vált ki bennünk.

A nevetőráncokat a szem környékéről Botox injekcióval szokták eltüntetni, a kezelés csökkenti a szem körüli izmok erősségét. Ugyancsak Botox-szal szokták kezelni a homlokráncokat.

Dr. Lewis hosszabb távon megfigyelte azokat a pácienseket, akik az arcukat kozmetikai injekcióval kezeltették, működik-e az arc-feedback: befolyásolja-e az arckifejezés, hogyan érzi magát az illető.

Kiderült, hogy a homlokránc-kezeléstől kevésbé depressziósnak érezték magukat a páciensek.

Egy korábbi kutatás is a homlokránc eltüntetésének pszichológiai sikerét mutatta ki: a kezeléstől klinikailag depressziósnak diagnosztizált betegek – meggyógyultak, elmúlt a depressziójuk.

Ellenben, a nevetőráncok eltüntetése a pácienseket depressziósabbá tette, mert „a mosolygó arc kevésbé mosolygóvá vált”.

Dr. Lewis így magyarázza: „Az arckifejezésünk befolyásolja az érzelmeinket, nevetünk, amikor boldogok vagyunk, de a nevetés maga is boldoggá tesz bennünket. A Botox-szal való kezelés megfosztja a pácienst attól, hogy kifejezze az érzelmeit.”

Példának okáért, ha a két szemöldök közti ráncot Botox-szal kezeljük, az nem lesz képes olyan erősen összehúzódni. Ettől megszakad a visszajelzés (feedback), ami normálisan az arctól indul ki, és kevésbé érzi magát szomorúnak a páciens.

Lewis hasonló kutatást tervez a negatív érzelmek arckifejezésének orvosi kezelését illetően is – ami az obsessive-compulsive rendellenesség (kényszerbetegség) fő jellegzetessége. Talán ennek az arckifejezésnek a redukálása csökkentheti a negatív érzelmeket is…

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/259072.php

Egy hozzászólás to “Ne akard eltüntetni a szemed környékéről a nevetőráncokat”

  1. Névtelen said

    Ha ez így van, akkor az államnak kötelezővé kéne tennie és fizetnie kéne a homlokráncok eltüntetését mindenkinek. Az emberek boldogabbak lesznek és az országimázs is számottevően javul tőle.
    De a viccet félretéve, a dolog tényleg működik, régóta ismert, hogy ha az ember mosolyt erőltet az arcára, akkor az segít oldani a feszültséget, dühöt. Ezt tanítani kéne már a kisgyerekeknek is, sokat nyernének vele ők is és a szüleik is. A “keep smiling” nem egy “amerikai hülyeség”, van gyakorlati haszna, érdemes gyakorolni. Ráadásul, ha mosolygunk, az a másik embernek is jó, nem csak nekünk!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.