Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Széntüzelés és szarvasmarhatenyésztés mint a természetre legkárosabb tevékenység

Posted by Suggestor - 2013. április 17. szerda

Az ázsiai széntüzelésű energiafejlesztés és a dél-amerikai szarvasmarha-tenyésztés a legkárosabb vállalkozások a természetre nézve – derült ki egy ENSZ által támogatott jelentésből, amely szerint ezen vállalkozások rejtett költségei jóval meghaladják bevételeiket.

A jelentés szerint a szennyezés, a vízhasználat, az üvegházhatású gázkibocsátás és a hulladéktermelés okozta károk – hosszú távú hatását tükröző – számszerűsítéséből kiderült, hogy az alapvető áruk globális előállítása egy év alatt 7,3 billió dolláros természeti kárt okozott.

Az ENSZ által támogatott tanulmány a The Economics of Ecosystems and Biodiversity (Az Ökoszisztémák és a Biodiverzitás Gazdasági aspektusai) elnevezésű globális kezdeményezés keretében született.

Az Ázsiában, elsősorban Kínában folytatott széntüzelésű energiafejlesztés a becslések szerint egy év alatt 443 milliárd dolláros bevételt hozott, ám 452 milliárd dolláros kárt okozott a természetben, nagyrészt a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátása és az emberi egészségre káros levegőszennyezés révén.

A lista második helyén a Dél-Amerikában, elsősorban az amazonasi esőerdő megtisztított területein folytatott szarvasmarha-tenyésztés áll, amely a becslések szerint évi 353 milliárd dolláros természeti kárt okoz, nagyrészt a vízellátó hálózatra gyakorolt nyomás és a fakitermelés miatt.

Harmadik helyre az észak-amerikai széntüzelésű energiafejlesztés került, közvetlenül megelőzve a dél-ázsiai búza- és rizstermesztést – ismertette a lista további szereplőit a jelentés.

Forrás:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/zold_energia/a_szentuzeles_mellet_a_szarvarmarhak_is_kikezdik_a_termeszetet.182719.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.