Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hogyan lehet tömeget oszlatni hangfegyverrel?

Posted by Suggestor - 2013. április 18. csütörtök

Részletek egy haditechnikai szakértői előadásból:

1941-ben szirénával kísérleteztek: 37 kW teljesítményű szirénával, 460 Hz-es alacsony frekvencia mellett 137 dB-es hangnyomásszintet értek el 30 méterről. Ez a szint már a fájdalom küszöbnél helyezkedik el. A 70 cm átmérőjű sugárzót (torkot) egy kisebb járműre szerelték.

Szintén a hallható hang tartományában működnek az úgynevezett zajkeltők, zajgenerátorok. Ezek az akusztikus eszközök (generátorok), amelyek sugárzóként hangszórókat használnak, a hangerő és a hangszint rendszertelen változtatásával kellemetlen, hangos zajt, lármát keltenek, ezáltal a célszemélyeket dezorientálják, bennük rossz közérzetet keltenek, megzavarják a kommunikációt a tömeg tagjai (pl. a hangadók és a tömeg) között.

A zajkeltők, zajgenerátorok hatékonyan alkalmazhatók egy adott hely vagy terület kiürítésére, tömegoszlatásra. Bizonyos személyeknél az eszköz alkalmazása okozhat émelygést, hányingert is. A Bundeswehr kutató intézetében kifejlesztett eszközt Akusztikai Irritáló Berendezésnek nevezik.

Fontos megjegyezni, hogy a fenti eszközöknél alkalmazott hangnyomásszint még a fájdalomküszöb alatt van.

Az audio tartományban a diszkomfort érzés 120 dB-nél kezdődik. 140 dB-nél a fülben már fájdalom jelentkezik.

Ilyen hangnyomásszinteknél először a hatás még reverzibilis, de bizonyos idő elteltével már maradandó sérülés is kialakul, amihez 140 dB-nél csupán tíz másodperc szükséges.

Dobhártyaszakadás kb. 160 dB-nél áll elõ. Nem periodikus nyomáshullámok esetén a dobhártyaszakadás kb. 185 dB-nél, a tüdõrepedés pedig kb. 200 dB-nél következik be. A hang intenzitása a távolság négyzetével fordított arányban csökken.

Kutatások folynak a fehérzaj nem halálos fegyverként való alkalmazására. A kaotikus fehérzaj túlterheli a hallószerveket, éles fájdalmat és szédülést okoz. Az agyban „hangok” szólalnak meg. Az agyhullámok változtatása akár meg is õrjítheti – ideiglenesen vagy átmenetileg – a célszemélyeket.

Az utóbbi évtizedben az USA és Oroszország mellett számos fejlett ország (pl. Németország, Svédország) hadmérnökei is intenzív kutatásokat folytatnak a hallható hang tartományban működő, összetett hatást elõidézõ, úgynevezett örvénygyûrû generátorok (Vortex-Ring Generator) kifejlesztése érdekében.

Ezeknél az eszközöknél sorozatos robbantásokkal idéznek elõ örvénygyűrűket. Az örvénygyűrűk képzõdése éles hanghatással jár együtt. A robbantáshoz hajtóanyagként általában valamilyen gázt, pl. metán és oxigén keveréket, vagy propánt alkalmaznak. A kialakuló örvények nagy stabilitású, bizonyos „merevséggel” rendelkezõ képzõdmények, amelyek akár több tíz méterre is eljuthatnak és az útjukba tett gyertya lángját könnyedén eloltják. Ennek lényege, hogy a hajtóanyaggal mûködtetett akusztikus forrás olyan nyomáshullámot bocsát ki, amelynek hangnyomásszintje akár a 130 dB-t is meghaladhatja. Ez a hangnyomásszint már elegendõ ahhoz, hogy a célszemélyt cselekvésében gátolja, vagy akár teljesen cselekvésképtelenné tegye.

A svédek, rendszerük fejlesztése során figyelembe vették az 1945-ös német tapasztalatokat és fejlesztési eredményeket is.

A korabeli német generátort „fenyõfák ellen” tesztelték. Megfigyelték, hogy az örvények a fa tetején elhelyezkedõ kar vastagságú ágakat úgy törték el, hogy az eltört ágak le is estek. Természetesen ezt a kivitelt, mint személy ellen bevethetõ nem halálos fegyvert elvetették, mivel a kialakuló hatalmas energia komoly és súlyos fizikai sérülés, akár halál okozására is alkalmas, amely az eszközt kizárja a nem halálos fegyverek kategóriájából.

Az örvénygyûrû generátorok célban kifejtett hatása tovább növelhetõ, ha a gázgyűrűkbe valamilyen irritáló anyagot (pl. könnygáz, nagyon finomra õrölt bors-szemcsék stb.) juttatnak.

Nem elhanyagolható az eszköz alkalmazása során kialakuló pszichikai hatás sem. Hátránya viszont, hogy a nagy hangnyomásszint maradandó halláskárosodást eredményezhet.

Az örvénygyűrű generátorokat, melyek alkalmasak egyes és sorozat „lövések” leadására, a tervek szerint tömegek feletti felügyeletnél, tömegoszlatáskor lehet majd elsősorban használni. Az eszközt alapvetően valamilyen járműre telepített változatban (pl. gép- vagy harcjármû) képzelték el. Az utóbbi időkben azonban már folytak sikeres kísérletek hordozható, fegyvercsõ alá szerelt változattal is.

A San Diego-i American Technology cég sikeres fejlesztésének tűnik a nagy intenzitású „szónikus lövedéket” („hang-lövedéket”) tüzelõ fegyver. A fegyver ideális eszköze lehet a légi marsalloknak is a repülõgép eltérítõkkel szemben. 2001. szeptember 11-ét követõen a projekt igen nagy publicitást és támogatást kapott az Amerikai Egyesült Államokban. A fegyver kifejlesztését az a General Dynamics finanszírozta, amely a Pentagon egyik legnagyobb beszállítója.

Az eszköz egyik prototípusa 1–2 másodperces, 6–10 kHz közötti hangot („hang-sugarat”) állít elõ, amely kb. 100 méteres távolságig fegyverként mûködik. Az 1–2 másodperces, 140 dB fölötti hangnyomásszint a fülben rendkívüli fájdalmat okoz, ideiglenes süketséget vált ki, továbbá egyensúly-problémákat és zavarodottságot is elõidéz. Nem okoz viszont kárt a repülõgép törzsében vagy az ablakokban.

Egyes szakértõk az egyensúly-szervre gyakorolt hatás egyénenkénti eltérõ voltára, mások az utasok némelyikének, a géptörzs faláról visszaverõdõ hang miatti esetleges átmeneti hallásvesztésére figyelmeztetnek. Ezek ellenére a hagyományos fegyverekhez képest a „szónikus lövedék” használata lényegesen kisebb kockázatot jelent.

Elképzelések szerint az „irányított (hatású) rúdsugárzó” továbbfejlesztett változata felcsatolható lesz egyéni sorozatlövõ fegyverek, pl. M–16 csöve alá. Az irányított hatású eszköz egyaránt alkalmazható mind pontcélok ellen, mind tömegek elleni mûveletek során.

Szintén a San Diego-i American Technology Corp. cég fejlesztette ki a LRAD (Long Range Acoustic Device), nagy hatótávolságú akusztikus eszközt, amelyet a Bagdadban (Fallúdzsában) állomásozó amerikai katonák tesztelésre kaptak meg 2004. elején. Ezen a környéken a lázongó csoportok és a nem harcoló polgári lakosság gyakran keveredik össze.

A 84 cm átmérőjű szatellit antennára hasonlító (tányér-formájú) sugárzó akár 150 dB-es, éles hangot is képes kibocsátani. Ez a szint már a fájdalomküszöb felett van, de még nem éri el azt a szintet, hogy a dobhártya beszakadjon. Hosszabb expozíciós idõ esetén viszont maradandó halláskárosodás léphet fel.

A tisztán csak a hallható hang tartományban működő akusztikus eszközök hátránya, hogy hatásuk viszonylag egyszerű védőeszközökkel (füldugó, fülvédő, aktív hangcsökkentõ eszközök stb.) csökkenthető.

Forrás: http://www.zmne.hu/kulso/mhtt/hadtudomany/2004/2/2004-2-10.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.