Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A tiszta energia ilyen ütemben nem fogja tudni befolyásolni a globális felmelegedést

Posted by Suggestor - 2013. április 19. péntek

Túlságosan lassan fejlődik az alacsony széndioxid kibocsátású energiatermelés, közölte a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) a héten, így nem képes korlátozni a globális felmelegedést.

A széntüzelésű erőművek dominanciájával a globális felmelegedést nem lehetséges 2 Celsius fok alatt tartani.

A törekvés a világ energiarendszereinek megtisztítására – leállt” – mondta Maria van der Hoeven, az IEA vezérigazgatója, az ügynökség jelentésének megjelenésekor.

„Annak ellenére, milyen sokat tárgyaltak róla a világ vezetői, és milyen óriási előrehaladás volt a megújuló energiák területén az elmúlt évtizedben, egy energiaegységet alapjában véve ma is olyan piszkosan termelünk meg, mint 20 évvel ezelőtt.”

A széntüzelésű energiatermelés 45 %-kal nőtt 2000 és 2010 között, jelentősen túlszárnyalva a nem-fosszilis üzemanyagokkal való energiatermelést, ami csak 25 % volt abban az időszakban.

A palagáz kitermelés technológiájának fejlődése az Egyesült Államokban a szénről a tisztább földgázra való átállásra adott lehetőséget, míg mindenütt máshol a szénfelhasználás nőtt. Kiváltképpen igaz ez Európára, ahol az erőművek szénfelhasználása a gáz rovására nőtt.

A fosszilis üzemanyagokra támaszkodó világban a szénbefogási és tárolási technológiát nem sikerült kialakítani, nincs olyan üzemelő erőmű, amely ilyen technológiát használna, áll a jelentésben.

Az IEA nézete szerint a szénbefogásra és tárolásra, amellyel a föld alá temetik a széndioxidot, nagy jövő vár a globális emisszió csökkentésében. Az IEA azt vízionálja, hogy a széntüzelésű erőművek 63 %-a 2050-re fel lesz szerelve az erre lehetőséget adó technológiával.

Ugyanakkor, jelenleg csak 13 bemutató projekt létezik, illetve építés alatt áll. Ezek együttes tárolókapacitása72 millió tonna széndioxid évente. Ez még csak a negyede a 2020-ig megépítendő tárolókapacitásnak.

Új nukleáris erőművek sem épülnek megfelelő ütemben, a globális bioüzemanyag termelés pedig leállt 2012-ben.

„Ha nem vesszük komolyan a széndioxid kibocsátást, az árát és politikáját, a költséghatékony tiszta energiára való átmenet meghiúsul” – figyelmeztet a jelentés.

Forrás: http://planetark.com/enviro-news/item/68441

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.