Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az erdőtüzekből rengeteg oldott faszén kerül az óceánokba

Posted by Suggestor - 2013. április 20. szombat

Az erdőtüzek millió és millió fát pusztítanak el minden évben. Az elszenesedett fákat – a faszenet  –  a folyók elszállítják a tengerbe.

„A tudósok úgy vélik, hogy a faszén ellenáll a lebomlásnak. Azt gondolják, ha már egyszer belekerült a talajba, ott is marad” – mondja Rudolf Jaffé (Florida Nemzetközi Egyetem). „De ha ez volna a helyzet, a talaj fekete lenne.”

A faszén, amikor keletkezik, a talajba kerül.

„Kémiai perspektívából nézve, senki nem gondolhatja komolyan, hogy oldódik, pedig azt teszi. Nem akkumulálódik, nem halmozódik fel a keletkezés helyén, mint ahogy hosszú időn át hittük. Sokkal inkább a vizes élőhelyekre jut, és a folyókba, és végső soron az óceánokba.”

„Ahhoz, hogy megérthessük az óceánokat, meg kell értenünk a szárazföldi folyamatokat, ahonnan az organikus terhelés jön az óceánba” – kapcsolódik a témába Thorsten Dittmar (Max Planck Institute for Marine Microbiology).

A nemzetközi tudóscsoport 174 vízmintát vett a világ minden részének folyóiból, beleértve az Amazonast, a Kongót, a Jangcét.

Meglepetésükre, a folyókban oldott szerves szénnek átlagosan 10 %-a oldott faszénből származik, de ez a mennyiség elérheti a 40 %-ot is.

A becslések szerint 25 millió tonna oldott faszenet szállítanak a folyók a tengerbe évente.

Ez a tudományos eredmény abban segít, hogy sokkal pontosabban számítsák ki a globális szén-mérleget: a szén keletkezését és tárolását, ami a klímahatás mérlegeléséhez elengedhetetlen.

Továbbá arra is figyelmeztet, hogy alaposan fontolóra kell venni az atmoszférikus szén tárolásának technikáját: a biochar (faszén) adagolását a talajhoz. Ez egy mezőgazdaságban használatos technika, a növényzetből keletkezett faszenet a talajba keverik. Figyelembe kell venni a kioldódást is, ha biztosítani akarják a módszer környezetre nem ártalmasságát.

Jaffé és Dittmar egyetértenek abban, hogy sok még az ismeretlen a faszén környezetben való utóéletében, azon dolgoznak, hogy ezt felderítsék.

Forrás: http://www.mpg.de/7112434/charcoal_oceans

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: