Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Problémás az erőművek hűtése a klímaváltozás miatt

Posted by Suggestor - 2013. április 23. kedd

A University of New Hampshire tudósai villamos hőerőművek hatásait elemezték: a klíma, a hidrológia és a vízi ökoszisztémák szempontjából, számítógépes modellek segítségével. Megállapították, hogy a folyók az USA észak-keleti területén valósággal ‘vízszintes hűtőtornyokként’ működnek, nagyon fontos ökoszisztéma-szolgálatot teljesítve – de nem minden környezeti kár nélkül.

A villamos hőerőművek felforralják a vizet, gőzt fejlesztenek, ami turbinákat hajt, így termelik az áramot. Az USA-ban termelt áram 90 %-a így keletkezik.

A hulladékhő hűtéséhez nagy mennyiségű vízre van szükség, ez teszi a hőerőműveket a legnagyobb víz-felhasználókká, többet fogyasztanak vízből, mint a teljes mezőgazdasági szektor.

A folyókból kiemelt víz egy része elpárolog a hűtőtornyokban, más része visszakerül a folyókba – csak nagyobb hőmérséklettel, mint amikor kiemelték.

A folyó úgy birkózik meg a hőterheléssel, hogy elszállítja, felhigítja – lényegében vízszintes hűtőtoronyként működik.

Robert Stewart, a Föld-rendszer Kutató Központból, ezt mondja:

„Kimutattuk, hogy az áramtermelés során keletkező hulladékhőnek durván a fele távozik el függőlegesen, a légkörbe, a másik felét a folyók szállítják el.”

A folyókba kerülő hulladékhőből csak alig valamivel több, mint 11% kerül a levegőbe.

„A folyók ökoszisztéma-szolgáltatásaira való támaszkodás megváltoztatja a folyók hőmérsékletét, ami kihat a halak élőhelyére és más vízi ökoszisztéma-szolgáltatásokra.”

A kutatók által alkalmazott kombinált modellek azt mutatták, hogy mintegy 4700 folyómérföldet érintenek erőművek.

A klímaváltozás és az energia iránti igény növekedése miatt, „fontos volna felmérni a kapacitást, és az ökoszisztémák hőszabályozó szolgáltatásának környezeti költségét, amelyek az áramtermelést támogatják.”

Annál is inkább, mert a múlt nyáron a Millstone nukleáris erőművet le kellett állítani, mert a Long Island Sound folyóban a víz túlságosan meleg volt ahhoz, hogy hűteni lehessen vele. Ez olyasvalami, amit nem vettek tekintetbe az 1960-as években, amikor az erőművet tervezték.

Azután 2012 júliusában speciális engedély birtokában folytathatta csak a működését egy nukleáris erőmű Illinoisban, mert a vízkivételi hely – egy tó – hőmérséklete elérte a 38 Celsius fokot a szárazság és a levegő magas hőmérséklete miatt.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-04/uonh-raa042213.php

Egy hozzászólás a “Problémás az erőművek hűtése a klímaváltozás miatt”

  1. Névtelen said

    Mielőtt megijednénk: a paksi atomerőmű működését nem fenyegeti veszély: http://www.energiacentrum.com/news/biztonsagosan_mukodik_az_atomeromu_a_keves_vizzel.html

    […] Az atomerőmű üzembe helyezése, vagyis 1982 óta még sohasem volt példa arra, hogy a Duna alacsony vízállása miatt csökkenteni kellett volna a blokkok teljesítményét. Az erőmű tervezésekor az akkori elmúlt száz év legalacsonyabb vízállását vették alapul, ám néhány év elteltével – a még alacsonyabb vízszintek miatt – újragondolták a hűtéshez szükséges megoldásokat – magyarázta a szóvivő.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: