Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A zuzmók különös élő szervezetek

Posted by Suggestor - 2013. április 24. szerda

A zuzmókat nem egyetlen faj alkotja: egy gombafajból és egy vagy több algafajból állnak, vagyis szimbiózisban élő szervezetek.

Olyan szoros a gomba és alga között a kapcsolat, hogy a tudósok egészen 1867-ig észre sem vették, hogy a zuzmó nem egyetlen faj, hanem két különböző partner együtt élése.

Simon Schwendener svájci botanikus fedezte fel a zuzmók kettős természetét.

A zuzmókat kutató tudósok azóta a gomba-partnerre fókuszáltak, amikor a zuzmókat tanulmányozták, mert úgy vélték, hogy csak kevésféle algának van szerepe a szimbiózisban.

Most molekuláris kutatásokkal kimutatták, hogy hiba volt nem törődni az alga-partnerrel, mert azok változatossága sokkal nagyobb, mint eddig gondolták.

Dr. Christian Printzen (Senckenberg Research Institute – Frankfurt) társaival rájött, hogy a zuzmó-gombák úgy tudnak különböző éghajlat alatt élő ökoszisztémákban megtelepedni, hogy különböző alga-partnereket választanak maguknak.

A Cetraria aculeata nevű zuzmót vizsgálták, amelynek egészen szokatlan az elterjedési területe. Azok közé a zuzmók közé tartozik, amelyek egyaránt előfordulnak a sarkvidéken és az északi és déli félgömb hegyvidékein.

Csakhogy, ez a zuzmófaj megtalálható még az éghajlatilag egészen eltérő mediterrán régióban, száraz, füves térségeken, mint Közép-Spanyolországban.

Dr. Printzen megmagyarázza, hogyan lehetséges ez: a mediterrán sztyeppe ökoszisztémában más algafajok társulnak a gombákkal.

A Mycokeys című nyílt hozzáférésű folyóiratban Dr. Printzen kifejti ezeknek az algáknak a genetikai különbségeit, evolúciós és ökológiai hatásukat.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-04/pp-fpa042313.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s