Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A levegőszennyezettségtől megkeményednek az artériák

Posted by Suggestor - 2013. április 27. szombat

Hosszú távon az elszenvedett levegőszennyezettség megkeményíti az artériákat, felgyorsítja az érelmeszesedést, szívrohamot, sztrókot okozhat – áll a tanulmányban, amit Sara Adar, a University of Michigan School of Public Health epidemiológusa és Joel Kaufman, a környezet-egészségügy professzora (University of Washington) készített.

A baj okozója a levegő finom por-részecske szennyezettsége (PM2.5): a közös fejverőér belső két rétege gyorsabban vastagszik a PM2.5 hatására. Ez egy fontos artéria, a nyakat, fejet és az agyat látja el vérrel.

A tudósok azt is kiderítették, hogy ha csökken a levegő finom por-részecske tartalma, lelassul az érfal vastagodásának üteme.

A közös fejverőér vastagsága – indikátor: megmutatja, mennyire jellemző a meszesedés a nagy erekre, szerte a testben, azoknál az embereknél is, akik nem rendelkeznek szívbetegségre utaló tünetekkel.

„Kutatásunk segít megérteni, hogyan okozhatja a levegőszennyezettség a szívrohamok és sztrókok számának szaporodását, amit más kutatások is megfigyeltek” – mondta Adar.

Összesen 5362  –  45 és 84 év közötti –  ember egészségi állapotát követték a kutatók az USA 6 nagyvárosában.

A felmérésben résztvevők egyike sem volt szívbeteg.

Két ultrahangos érfal-mérésen vettek részt,  három év különbséggel.

Miután a kutatók kiszűrték más tényezők (pl. a dohányzás) hatását az értékekre, megállapították, hogy a fejverőér 14 mikrométert vastagszik évente. Azoknak az embereknek az erei, akiknek a lakása nagyobb PM2.5 szennyezettségű környéken volt, gyorsabban vastagodtak, mint a többieké.

„Egy embernek, aki a város szennyezettebb levegőjű részén lakik, 2%-kal nagyobb lehet az esélye a sztrókra, mint az ugyanabban városban, de kevésbé szennyezett környéken élőknek.”

A kutatás folytatódik, és „ha a továbbiakban ugyanazoknak a résztvevőknek a teljes 10 éves követési időszakából levont következtetések megerősítik ezeket az eredményeket, akkor világossá válik, milyen összefüggés van a hosszú távú PM2.5 koncentráció és a kardiovaszkuláris események között.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-04/plos-ap041813.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s