Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Génmanipulált erdő

Posted by Suggestor - 2013. április 30. kedd

A genetikai kísérletezés nem korlátozódik az élelemre: gyógyszereket is előállítanak  vele, oltóanyagot, kecskét, amelyik pók-selymet termel a tejében, kígyómérget tartalmazó káposztát, kemoterápiára alkalmas tojást – és sötétben világító macskát.

De a globális katasztrófát jelentő alkalmazás még csak ezután következik: a GM fákkal, amiket a papíripar kívánságainak megfelelően alkotnak meg.

A génmanipulált fák a láncfűrész feltalálása óta a legnagyobb veszélyt jelentik a természetes erdőre.

A génmérnöklés természetben nem található tulajdonságokkal ruházza a fel a fákat: képesek lesznek elpusztítani a rovarokat, elviselni a mérgező gyomirtó-szereket, képesek abnormálisan gyorsan növekedni és képesek megváltoztatni faanyaguk összetételét.

A papíripar ugyanis költséges eljárással távolítja el a lignint a fapépből, ezért a génmérnökök megalkották az alacsony lignin tartalmú fát.

Csakhogy a lignin adja meg a fának a szilárdságot, hogy ellenálljon a szélnek, a betegségeknek, a rovarkártevőknek. Az alacsony lignin tartalmú fa gyengébb, kevésbé képes ellenállni a környezeti stresszhatásoknak.

A génmérnökök a gyümölcsfákkal is kísérleteznek. De a génmanipulált gyümölcsfák a közelben élő organikus, illetve vad gyümölcsfákra katasztrofális hatással vannak: a GM papaya ültetvény Hawaiin megfertőzte az organikus és a vad papaya fákat.

A hawaii GM papayákat viszont egy gombabetegség fertőzte meg, ezek után minden fát gombaölő szerrel kell permetezni tíznaponta…

A GM fák abban különböznek a GM kukoricától és szójababtól, hogy a fák évtizedekig – évszázadokig – élnek. Ha egyszer egy GM fa génje kiszökik az ültetvényről, nehéz lesz kiirtani: nagyobb a kockázat, ezért a GM fák szabályozásának még sokkal szigorúbbnak kell lennie. A fák virágpora sokkal nagyobb távolságra, száz, vagy ezer kilométerekre is eljut, lehetőséget adva a GM pollen terjedésére.

Elkerülhetetlennek látszik a természetes erdők megfertőzése a GM ültetvényekről  – és visszafordíthatatlannak. Némely fafaj az egész világon elterjedt, és hibrideket alkot a hasonló fajokkal. És vannak olyan fafajok is, mint például az eukaliptusz, amelyek gyorsan terjednek, invazívak. És ha egyszer a vad fafajok megfertőződtek, már nincs mit tenni.

Ennek a problémának a kezelésére hozta létre a biotech ipar az úgynevezett terminátor gént. Ez a gén arra készteti a növényt, hogy olyan mérget termeljen, ami meggátolja a magképződést. Azonban a génmérnökök szerint sem lehetséges száz százalékos sterilitást elérni, és ha csak nagyon kis mértékben is, a sterilitás bekerül természetes erdeinkbe, terméketlenné válik az erdő: nem lesznek termések, nem lesz életterük a madaraknak, állatoknak.

Forrás: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/04/27/ge-trees.aspx

Hírdetés

3 hozzászólás a “Génmanipulált erdő”

 1. Olvaso said

  Ez az egész nagyon scifinek tűnik. Az internet tele van ilyen történetekkel és elméletekkel és a negyedük se szokott igaz lenni. Miből gondolják, hogy ez igaz?

  • Suggestor said

   Mire gondol, amikor scifiről beszél? Talán a terminátor-génre?
   Az létezik. Vagy a különféle lehetőségekre, amikkel élnek is géntechnológusok? Azok is tények. Vagy a felelősség hiányára? Sajnos, ahol a profitról van, ott közismerten nem számít, mi lesz a következmény.
   Lehetséges a papíriparnak megfelelő fafajokat génmérnökölni? Lehetséges. Megteszik? Meg. A géntechnikusoknak ez a dolguk, és büszkék rá, hogy meg tudják csinálni. A biotech ipar hajtja őket, mert kellenek újabb és újabb ‘sikerek’, no meg a profit.

 2. Névtelen said

  “És ha egyszer a vad fafajok megfertőződtek, már nincs mit tenni.” – :(((

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: