Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A hús és tejtermék kerülése segíti a gondolkodási képesség és a memória megőrzését?

Posted by Suggestor - 2013. május 1. szerda

Georgios Tsivgoulis, az Amerikai Neurológiai Akadémai tagja, az Alabama Egyetem és az Athéni Egyetem (Görögország) munkatársa az eddigi legnagyobb táplálkozási és memória/tanulási vizsgálatot végezte el.

Országos mintán (17 487 afro-amerikai és kaukázusi ember, akiknek átlagéletkora 64 év volt) vizsgálta egyfelől azt, hogy mennyire tartják magukat a részvevők a mediterrán diétához, másfelől négy éven át azt, mennyire jók a kognitív (tanulási) képességeik és a memóriájuk.

A mediterrán diéta feltételezi a hal- és csirke fogyasztását, a salátákat olajokkal megöntözve, és a hús és tejtermék kerülését.

„Minthogy nincs kezelési mód a legtöbb demencia megbetegedésre, ha léteznek olyan életmódi jellemzők, például, a táplálkozás, amely késleltetheti a demencia (elbutulás) megjelenését, azok nagy fontossággal bírnak” – magyarázza Tsivgoulis.

A memória és a kognitív tesztek azt mutatták, hogy a vizsgálat résztvevőinek 7 %-ánál romlottak a négy év folyamán az agyi funkciók.

Végül is úgy találták, hogy azoknál az egészséges (nem cukorbeteg) személyeknél, akik szigorúbban tartották magukat a mediterrán diétához, 19 %-kal kisebb valószínűséggel fejlődött ki kognitív vagy memória probléma. A mediterrán diéta védő hatása egyformán érvényes volt az afro-amerikai és a kaukázusi rasszra.

Viszont a cukorbetegekre nem volt védő hatással.

„A diéta fontos életmódi tényező, amely segíthet megőrizni a kognitív funkciókat késő öregségig, de csak egy a többi, nem kevésbé fontos életmódi tényező közül: az aktív élet, a testedzés, az elhízás elkerülése, a nemdohányzás és a gyógyszerek szedése (cukorbetegségre, magas vérnyomásra), ugyanilyen fontos.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-04/aaon-mes042413.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.