Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Európából származó díszbokorból kellemetlen bozót lett Észak-Amerikában

Posted by Suggestor - 2013. május 2. csütörtök

A bengefélék családjába tartozó varjútövisről már régen gyanították, hogy negatív hatással van a növénytársulások összetételére, az erdő szerkezetére. Most ehhez a tudáshoz két újabb kutatás járul hozzá új ismeretekkel: az egyik arra mutat rá, hogy a varjútövis kémiai anyaga gátolja a békafajok szaporodását, a másik azt, hogy a ragadozók a varjútövises bozótot kedvelik, mert itt könnyebb hozzáférniük a madarak fészkéhez.

Az Egyesült Államok kétharmadát már meghódították a varjútövis bozótosok.

A Chicago környéki területeken megfigyelték a kutatók, hogy az európai invazív növény hozzájárul a békafajok gyérüléséhez: emodin nevű vegyületet juttat a környezetébe, amely a növény minden részében – a levelében, a termésében, a kérgében és a gyökerében is – megtalálható. Ez a vegyület mérgező a békák petéire, megszakítja a fejlődésüket.

„Az emodin koncentráció a környezetben rügyfakadáskor éri el a legmagasabb szintet, kora tavasszal, ami egybe esik több, korai közép-nyugati békafaj szaporodási tevékenységével. A varjútövissel fertőzött helyeken több békafajnál is alacsony a kikelési arány.”

A Chicago-i Erdőterületeken végzett felmérés során 2004-ben több mint 26 millió varjútövis cserjét találtak, fél hektáronként 600 darabot.

Bár ez a kutatás az emodint két békafajra találta károsnak: a nyugati kórusbékára és az afrikai karmos békára a tesztelés során, de feltételezik, hogy mindazokra a békákra nézve toxikus, amelyeknek a varjútövis idegen faj.

„A nyugati kórusbéka eléggé közönséges a közép-nyugaton, valószínűleg mégsem hallották az Illinois-i emberek még őket tavasszal. Ez a cserje, amelyet sokan dekoratív növénynek tartanak, elszabadult, és nem várt módon kárt tesz a természetes ökoszisztémákban.”

A másik váratlan fejleményt a varjútövis-bozótokba betelepülő húsevők jelentik: könnyebb itt megdézsmálni nekik a varjútövisre épített madárfészkekben levő tojásokat és elvinni a madárfiókákat, mint más, bennszülött cserjékre rakott fészkekből.

„Az invazív növények és a vadon élő állatok közötti kapcsolat komplex jellegű. Korábbi kutatásokból már tudtuk, hogy a varjútövisen fészkelő madarak könnyebben áldozatul esnek a ragadozóknak. Most megállapítottuk, hogy a varjútövis odavonz bizonyos ragadozó fajokat: kojotokat, mosómedvéket és oposszumokat a varjútövis bozótokba, de lényegesen kevesebb ott  a szarvas.”

Valószínűleg a könnyebb préda vonzza a ragadozókat.  A szarvasok pedig azért kerülik a varjútövisest, mert ott egyrészt nincs megfelelő táplálék a számukra, másrészt a kojotok jelenléte miatt, amelyek veszélyesek a szarvasborjúk életére. (Relatíve gyakran szerepel a Chicago környéki kojotok étrendjén a szarvasborjú.)

A kutatók azt javasolják a terület tulajdonosainak és kezelőinek, hogy igyekezzenek helyreállítani az eredeti élőhelyet.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-05/lpz-nss050113.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.