Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A gondozóotthonokban élő idős emberek depresszióján nem segít a torna

Posted by Suggestor - 2013. május 3. péntek

A tornát alkalmasnak tartják az orvosok a depressziós tünetek enyhítésére, ezért indítottak kutatást a University of Warwick és a University of London tudósai az idősotthonokban való alkalmazására.

A gondozóotthonokban élő idős embereknek a fele depressziós.

Anglia 78 idősotthonából 1000 bentlakó vett részt az egy éven át tartó kísérletben. Hetente kétszer, mérsékelten intenzív gyakorlatokat végeztettek az idősekkel, amit nagyon lelkesen fogadtak. Csak éppen sem a depressziójukra, sem az általános életminőségükre nem volt hatással.

„Szomorúak vagyunk, hogy ez a tornagyakorlat-intervenció nem volt hatásos az idősotthonban lakók súlyos problémájára. Tudjuk, hogy az antidepresszáns tablettákkal hatékonyan lehet segíteni a súlyosan depressziós betegeken, de nincs a megelőzésre stratégiánk, a társas elfoglaltságok, a pszichológiai stimuláció ígéretesek, de még nincsenek bizonyítva. Valamilyen új megközelítésre van szüksége ennek a depresszióval sújtott populációnak.”

Az idősotthoni ellátásra szorulók száma évről évre növekszik, gondoskodni kell mentális egészségük javításáról, tovább kell keresni a megoldást.

Martin Underwood professzor (Warwick Medical School), a kutatás vezetője hangsúlyozza, hogy a kísérlet kudarca kizárólag az idősotthonok lakóira és csak a depresszióra vonatkozik, más esetekben a tornának kétségtelen a haszna: a fittséget, a fizikai egészséget egyaránt javítja a fiatalabbaknál, vagy a fittebb időseknél.

Forrás: http://www2.warwick.ac.uk/newsandevents/pressreleases/exercise_proves_to

Hírdetés

2 hozzászólás a “A gondozóotthonokban élő idős emberek depresszióján nem segít a torna”

  1. Névtelen said

    Az időseknek szerintem leginkább külső emberi kapcsolatokra, náluk fiatalabbakra, főleg középkorúak társaságára van szükségük. Velük jót tudnak beszélgetni és kölcsönösen megértik egymást. A középkorúak már elég érettek ahhoz, hogy meghallgassák a tanácsokat (legalább egy részüket).

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: