Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Amerika harcol a GMO-mentes élelmiszerért

Posted by Suggestor - 2013. május 4. szombat

Most éppen azt követeli az As You Sow (Amint Vetsz) civil szervezet, hogy az Abbott Laboratories vonja ki a génmanipulált alkotórészt a bébi formulából.

Nem fog különösebb nehézséget okozni az Abbott Laboratories-nak a művelet, mert Európába jelenleg is GMO-mentes változatot ad el.

Vermont a múlt hónapban állami szinten meghozta a döntést: címkézni kell azokat a termékeket, amelyek génmódosított összetevőt tartalmaznak. Nem ez az egyedüli állam, több másik is megtette – ha már a szövetségi állam visszafele megy a kérdésben.

Ugyancsak a múlt hónapban, Obama elnök aláírt egy törvényi kiegészítést, amelybe a republikánus Roy Blunt szenátor belefoglalta az úgy nevezett Monsanto Protection Act – Monsanto Védelmi Cikkelyt. A kiegészítés „aláássa a szövetségi bíróság lehetőségét arra nézve, hogy megvédje a farmereket és a környezetet a potenciálisan veszélyes génmódosított (GE) növényektől” – mondja a Center for Food Safety szervezet. „Továbbá, a kiegészítés  precedens nélküli támadás az USA bírósági tevékenysége ellen, és a hatalom megosztása elleni erőszaktétel.”

Blunt azóta már elismerte, hogy a Monsanto segített neki a kiegészítés megfogalmazásában, amelynek érvényessége lejár a hivatali év végén.

Az USA azon kevés országok közé tartozik, amelyek sem nem szabályozzák, sem nem tiltják a génmódosított összetevők élelmiszerekben való alkalmazását.

A múlt héten került előterjesztésre a szenátus elé a Genetically Engineered Food Right-to-Know Act (Jogunk van tudni, hogy génmódosított élelmiszer), az első, ilyen törvénytervezet, 2000 óta.

Addig is, amíg a kutatások folynak a GMO-k hosszú távú egészségügyi kockázatával kapcsolatban, a fenntarthatóságért aggódó beruházók az egészségüket kockáztató emberek nevében követelik az Abbott Laboratories-től, távolítsa el a GM-összetevőt a Similac márkanevű csecsemőtápszerből.

„Bízunk benne, ez jó lehetőség arra, hogy csökkentsék az emberek egészségkockázatát, és megfelelően pozicionálják cégüket a változó fogyasztói attitűddel összhangban a génmódosított élelmiszereket illetően, amely attitűdváltás valószínűleg szabályozási reformhoz, génmódosítás-mentes gabonához fog vezetni az Egyesült Államokban” – jelentette ki az As You Sow szervezet az újságírók előtt.

Forrás: http://www.socialfunds.com/news/article.cgi/article3796.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.