Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hányan és miért hagynak fel a Facebookozással?

Posted by Suggestor - 2013. május 6. hétfő

Erre a kérdésre keresett választ a Cornell University kutatója, Eric Baumer. Eredményeiről beszámolt a Humán Tényező a Számítógépes Rendszerben című konferencián, Párizsban.

Egy mondatban összefoglalva ezt lehetne mondani: a Facebook kerülése eléggé gyakori, a használók egyharmada megszakítja a kapcsolatot, több, mint egytizede végleg elhagyja az oldalt.

Baumer kérdése így hangzott: Felhagyott-e valaha a Facebook használatával, vagy tud-e valakiről a környezetében, aki így tett?

Míg erre a kérdésre igen/nem választ lehetett adni, a másik kérdés nyitott típusú volt: Mi volt erre a motivációja? Ezt az esszé jellegű kérdést némelyek hosszabban kifejtették.

Baumert online felmérést végzett, összesen 500-an válaszoltak a kérdőívre, ebből 410 volt értékelhető. (A 18 év alattiakat kizárták a felvételből, adatkezelési okok miatt.)

A 410 válaszadó közül 46-an válaszolták azt, hogy véglegesen kiléptek, törölték magukat a Facebook-felhasználók közül, és ezt csaknem valamennyien most is jó döntésnek tartották.

110-en, vagyis több, mint az egynegyede deaktiválta magát, elrejtett mindent, amit a Facebookon csinált, de megtartotta az adatait, ami lehetővé teszi, hogy bármikor aktiválhassa magát.

Ezeknek az egyharmada a későbbiekben visszatért a Facebookra.

A használatot megszakítók (deaktiváltak) kétharmada, akik nem tértek vissza az oldalra,  ma is elégedett döntésével.

Ezen kívül voltak néhányan, akik valamilyen kreatív ötlettel korlátozták az oldal használatát, például az összes ottani üzenetet egy olyan levelezőre irányították, amelyet nem használnak. Mások installáltak egy blokkolót.

A 410-ből 75 ember válaszolta azt, hogy sohasem volt Facebook-felhasználó.

Miért tették? Mi motiválta őket arra, hogy kerüljék a népszerű társas oldalt?

Egyesek aggódtak az adataik biztonsága vagy a magánéletük átláthatósága miatt. Másokat a produktivitásuk csökkenése aggasztott. Ismét mások attól féltek, hogy Facebook-függők lesznek.

Sok válaszadó fárasztónak tartja a lapos és banális társas interakciókat. Volt, aki azért függesztette fel Facebook tevékenységét, hogy ne kelljen elfogadni barátjának a főnökét vagy a tanítványát. Vagy éppen szakított a szerelmespár, és az oldalt is elhagyták.

„De az is előfordult, hogy kényszerítve érezték magukat emberek, hogy elhagyják a Facebookot: vagy egy intézményben elfoglalt állás miatt, vagy azért, mert katonatiszt volt az illető.

„Némelyek elegendőnek tartották egyszerűen azt felelni, hogy nem használják a szájtot, míg mások egész listát állítottak fel az okokból, miért nem csatlakoznak hozzá. Többen nem akarnak egy ‘globális akváriumban élni’. Megfigyeltünk egy bizonyos rebellis-érzést és büszkeséget azok között, akik ellenállnak a Facebooknak” – mondta Baumer.

„A következőkben megvizsgáljuk, vajon a technikai innovációk (és a fertőző betegségek) terjedését tanulmányozó modellek használhatók-e a technika elutasításának társadalmi dinamikájára.”

Forrás: https://cornell.box.com/FleeingFacebook

Egy hozzászólás to “Hányan és miért hagynak fel a Facebookozással?”

  1. Névtelen said

    Nem hiszem, hogy ezt a kérdést nagyon komolyan kéne vizsgálni. Minden dolognak, szolgáltatásnak van egy divat-időszaka és ez az idő az interneten jelentősen lerövidült. Lehet akármilyen jó és hasznos a Facebook, egyszerűen kimegy a divatból. Van helyette jó pár új, hasonló webhely, például a Google Plus. Ne vegyük ezt intő jelnek. Ilyen a világ és az internet világa még inkább ilyen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.