Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egyes antidepresszánsok megduplázzák a súlyos baktériumfertőzés kockázatát

Posted by Suggestor - 2013. május 7. kedd

A Clostridium difficile fertőzés a leggyakoribb, kórházban szerzett fertőzés – évente több, mint 7000 halálhoz vezet, egyedül az USA-ban, és egyre szaporodik a megbetegedések száma. (Magyarországon is – vö. http://www.weborvos.hu/egeszsegmagazin/terjedoben_itthon_gyilkos_korhazi/190652/ )

A Clostridium difficile fertőzést antibiotikum-kezelésnél figyelték meg a tudósok, de arról is vannak ismeretek, hogy a depressziós emberek sokkal gyakrabban fertőződnek meg, mint a nem-depressziósok, sőt, ez az összefüggés igaz az ideggyógyászati és pszichiátriai betegekre is.

De szerepet játszik az életkor és a családi állapot is: például, az idősebb, megözvegyült amerikaiakat 54%-kal nagyobb valószínűséggel betegíti meg a C. difficile, mint a társukkal élőket.

Az egyedül élő felnőttek kockázata a C. difficile megszerzésére – 25 %.

A University of Michigan kutatógárdája megvizsgálta a természetét ennek a fertőzésnek, lévén a depresszió a harmadik leggyakoribb betegség világszerte.

A team megnézte, van-e összefüggés a depresszió elleni gyógyszer és a kórházban szerzett C. difficile baktériummal való megfertőződés között.

Összesen 12 gyógyszert teszteltek, ezek közül csak a mirtazapine és a fluoxetine növelte a kockázatot a fertőzésre – mindkét esetben, a duplájára nőtt a megfertőződés kockázata.

( A betegek nem hagyhatják el a gyógyszer szedését orvosi előírás nélkül.)

A kutatók hangsúlyozzák, hogy nem lehet tudni, vajon a C. difficile fertőzést a depresszióban szenvedőknél a bélcsatornában végbemenő mikrobiális változások okozzák-e, vagy a depresszióhoz kapcsolódó gyógyszerek.

„Régóta tudjuk, hogy a depresszió változásokat okoz a bélcsatornában. Izgalmas dolog az agy és a bélcsatorna kapcsolata – az agy-bél tengely, sokkal több kutatást érdemelne. Amit mi találtunk, a depresszió és a Clostridium difficile közötti összefüggés, az abban segít, hogy könnyebben azonosítsuk azokat az embereket, akiknél fennáll a fertőződés veszélye, és a jövőben talán abban is segít, hogy feltárjuk a háttérben lévő mechanizmust” – magyarázza Dr. Mary Rogers, a kutatás vezetője.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-05/bc-alt050313.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.