Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Napozással csökkenthető a vérnyomás

Posted by Suggestor - 2013. május 8. szerda

Nem jól tesszük, ha kerüljük a napozást, mert hatására nemcsak D-vitamin, hanem nitrogénmonoxid is termelődik, ami csökkenti a vérnyomást.

Ha a bőrünket napfény hatásának tesszük ki, olyan vegyület – NO –  jön létre a vérereinkben, amely segít csökkenteni a vérnyomást – és ez a szerepe messze felülmúlja a napfény bőrrák-keltő kockázatát – állapították meg angol kutatók.

Azért olyan kiemelkedően fontos felfedezés ez, mert a szívbetegség és a sztrók, amelyek a magas vérnyomás következményeként alakulnak ki, nyolcvanszor több halált okoznak, mint a bőrrák.

Mind ezidáig úgy gondolták, hogy a D-vitamin az egyetlen magyarázat a napfény egészségjavító hatására.

A University of Edinburgh kutatói mérföldkőnek számító felfedezésükről tartanak előadást a héten Edinburgh-ban, a világ bőrgyógyászainak legnagyobb találkozóján.

A kutatók önkénteseket ültettek 20 percre szoláriumba – 2 alkalommal. Az egyik alkalommal UV sugaraknak tették ki az önkénteseket, a másik alkalommal blokkolták az UV sugarakat, csak a lámpák hőjét érezték a kísérleti személyek a bőrükön.

Az eredmény: az UV sugárzásnak kitettség után egy órára jelentősen csökkent az önkéntesek vérnyomása, ami a másik esetben, a hősugárzás hatására nem történt meg. Ez azt mutatja, hogy az UV sugaraknak van egészségre kedvező hatásuk, mondják a kutatók. Az önkéntesek D-vitamin szintje nem változott – egyik alkalommal sem.

„Úgy véljük, hogy a napfénynek a szív egészségére tett kedvező hatása messze felülmúlja a bőrrák kockázatét. Kutatásunk arra is magyarázatot ad, miért nem képes kompenzálni a D-vitamin kiegészítő önmagában a napfény hiányát” – fűzte hozzá Dr. Richard Weller, a University of Edinburgh munkatársa.

„Arra készülünk, hogy megnézzük, mekkora a szívbetegség és a bőrrák relatív kockázata a különböző UV expozíciót kapott embereknél. Ha az megerősíti, hogy a napfény csökkenti a bármely okból való halálozási arányt, akkor újra kell gondolnunk a napozásra eddig adott tanácsunkat.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-05/uoe-scb050713.php

Egy hozzászólás to “Napozással csökkenthető a vérnyomás”

  1. “Ha a bőrünket napfény hatásának tesszük ki, olyan vegyület – NO – jön létre a vérereinkben, amely segít csökkenteni a vérnyomást – és ez a szerepe messze felülmúlja a napfény bőrrák-keltő kockázatát – állapították meg angol kutatók.”
    !!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.