Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

PCB-k mindenütt…

Posted by Suggestor - 2013. május 9. csütörtök

„Nem jó hír – és sajnos, mindnyájunkat érint”- mondja Keri Hornbuckle professzor (University of Iowa). „Úgy véltem, hogy rosszabbak lesznek a PCB*-értékek az ipari városokban, mint vidéken. Megrázóak az eredmények. Mindnyájunknak a vérében sok a PCB. Valahonnan belekerülnek. Mert a szervezetünk nem termeli őket.”  

*PCB-k – poliklórozott bifenilek

A kutatás 32 400 embert érintett: ipari körzeteket (a Michigan tó déli partján), és egy 1900 fős lakosú vidéki települést (Columbus Junction), amelynek nincsen ismert PCB-forrása.

Vérmintát gyűjtöttek középiskolásoktól és az édesanyjuktól, továbbá 41 chicagói anyától és gyermeküktől, és 44 anyától és gyermekétől Columbus Junctionban.

Azt várták, hogy a vidékiek vérében alacsonyabb lesz a PCB koncentráció, de tévedtek: hasonló értékeket kaptak.

„A belégzési expozícióra keresünk bizonyítékot. Hatalmas PCB-források lehetnek a környezetben. Hogyan tudnánk csökkenteni a PCB-k koncentrációját a környezetünkben, és ennek folyományaként az expozíciót? Ehhez először a forrásokat kell megtalálnunk, azután jöhet a megtisztítás” – magyarázza az egyik kutató.

A PCB-k bejuthatnak az emberi szervezetbe a PCB-kel szennyezett étellel vagy itallal, de a levegő útján, vagy a bőrön keresztül is.

Hogy miért hasonlóak az ipari környezetben és a vidéken élők értékei? „Talán hasonlóan táplálkoznak, mert a korösszetételük hasonló, hasonló levegőt szívnak be – a PCB-k mennyisége szempontjából” – mondja Hornbuckle.

Összesen 92 különböző PCB vegyületet találtak az elemzés során…

Ezek közül említést érdemel a PCB 11 és a PCB 83, amelyeket az eddigi kutatások még nem találtak az emberi szervezetben.

A PCB 11 idegméreg – és a felmérés résztvevőinek 60%-ában megtalálható volt. Különben a PCB 11 a festékgyártás egyik mellékterméke, a szerves festékek számos változatában, és a festékgyárak környezeti levegőjében is fellelhető.

A PCB-k mindenütt jelen vannak, nagy mennyiségben találhatók az építőanyagokban, főleg az 1950 és 1970 között épült házakban, és mind az ipari, mind a vidéki környék házai hasonló anyagból épültek. Sőt, a PCB-k a modern háztartási festékekben is benne vannak.

A környezetvédelmi hatóság szerint a PCB-kről kimutatták, hogy rákot okoznak, amellett számtalan egyéb hatásuk is van az immunrendszerre, a szaporodószervekre, az idegrendszerre, a belső elválasztású mirigyekre.

„Tudott dolog, hogy ezek a vegyületek toxikusak az emberre, tudott dolog, hogy mérgezőek a fejlődő szervezetre, szeretnénk, ha kivonnák őket. Nem akarjuk látni őket a festékeinkben, a lakásunk levegőjében, sem az élelmiszereinkben.

Forrás: http://now.uiowa.edu/2013/04/pcbs-are-everywhere

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.