Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az Amazonas-medencében a terméseredmény csökkenése lesz a korlát

Posted by Suggestor - 2013. május 10. péntek

Az Environmental Research Letters folyóiratban megjelent tanulmány szerint többszörös veszteség éri az erdőkivágásokkal a világot (benne a brazil népet): csökken a széntároló kapacitás, az erdőirtás kihat az éghajlatra (20%-kal kevesebb eső várható), és csökken a szója terméshozama, a legelők produktivitása.

A kutatók számszerűsítették az Amazonas vidékének mezőgazdasági hozamait, kétféle földhasználati forgatókönyvet használva:

az egyik a kormányzati elképzelés, amely szerint megvalósítják a brazil környezetvédelmi törvényeket,

a másik ‘business as usual’, ha minden megy a maga útján, úgy, ahogy eddig – ha folytatódnak az erdőirtások, új védett területeket nem hoznak létre.

A kutatók megállapították, hogy a hatásokat egyenként és összességében figyelembe véve, a széntároló képesség mindegyik forgatókönyv szerint csökken, a szójamezők és a legelők hozama pedig csak abban az esetben nem csökken drasztikusan, ha nincs további terjeszkedés az erdő rovására, és ennek eredményeképpen nincs klíma feedback.

Mennyiségileg az amazóniai ökoszisztéma széntárolása 2050-ig a kormányzati forgatókönyv szerint 23-27%-kal, a business-as-usual forgatókönyv szerint 49-56%-kal fog csökkenni.

A legelők hozama 30%-kal, a szójababé a kormányzati forgatókönyv szerinti feltételeknek megfelelően 24%-kal, a business-as-usual-t követve, 28%-kal fog visszaesni – a szárazság miatt.

Mindent összevéve, 47%-kal kellene növelni a szántóföldi területet, azért, hogy a terméshozam-csökkenést ellensúlyozzák.

A kormányzati földhasználati forgatókönyvnek megfelelően, a kutatók 16%-os szójahozam-csökkenéssel számolnak. Ugyanez a business-as-usual szcenárió szerint, amely a szántóföldterület 142%-os növekedését jelenti, a szójabab-terméshozam 26%-os veszteségre számíthat.

A szántóföldi termelés nagyarányú kiterjesztése az Amazonas-régióban önmagát megsemmisítő eredménnyel fog járni: az erdőirtás miatti csapadék-csökkenés azt jelenti, minél inkább terjeszkedik a mezőgazdaság, annál kevésbé lesz eredményes. Ebben a helyzetben mindannyian csak veszíthetünk.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Leydimere Oliveira ezt mondja:

„Eredetileg az Amazonas-medence környezeti szolgáltatásait akartuk kvantifikálni, és a mezőgazdasági eredményekkel behelyettesíteni. Vártuk, hogy majd csak kijön valami kompenzáció, de meglepetésünkre, a nagy arányú erdőirtás miatt elvesztett környezeti szolgáltatásokat nem ellensúlyozza a mezőgazdasági terméshozam növekedése.”

Különösen erősen meg fogják érezni az erdők elvesztését Pará és Maranhao régiókban. A csapadék olyannyira függ itt az erdőktől, a földhasználat változása olyan drasztikusan befolyásolja az éghajlatot, ami már lehetetlenné teszi a földművelést.

„Határa van a mezőgazdaság terjeszkedésének Amazóniában. Ez alatt a határ alatt nincs gazdasági következménye a terjeszkedésnek. A határ fölött az éghajlat elkezd jelentős veszteséget termelni.”

Forrás: http://iopscience.iop.org/1748-9326/8/2/024021/article

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-05/iop-nsf050813.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.