Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nyaljuk le a baba cumiját?

Posted by Suggestor - 2013. május 11. szombat

Svéd kutatók (Sahlgrenska Academy, Göteborgi Egyetem) arról tudósítanak, hogy egy egyszerű, hanyagnak tűnő szokás: a kisbaba leesett cumijának a szülő által történő lenyalása, védelmet nyújt a babának, allergia ellen.

Az allergia nagyon gyakori betegség az ipari országokban. Kivédésére azt ajánlják, hogy csecsemőkorában tegyük ki ártalmatlan baktériumok hatásának a gyermeket, ez megakadályozza az allergia kifejlődését.

A tanács jó, csak éppen nehéz eldönteni, milyen baktériumoknak legyen kitéve a baba, mennyi idős korában, és milyen módon.

A svéd kutatók 184 gyermeket szemmel tartottak születésétől fogva. Regisztrálták, hány csecsemőnek volt cumija az élete első hat hónapjában, és hogyan tisztították meg a szülők a cumit.

A legtöbb szülő lemosta a csap alatt, mielőtt visszaadta volna a babának, ha az leesett a padlóra. Más szülők kiforrázták a cumit. Ismét másoknak az volt a szokásuk, hogy a bébi cumiját a saját szájukba vették, megszívták, úgy tisztították meg.

Azok a babák, akiknek a szülője lenyalta a cumit, háromszor kisebb valószínűséggel lettek ekzémásak másfél éves korukra. A cumi lenyalásának pozitív hatása akkor is megmaradt, ha egyéb tényezőket (például a szülők allergiáját vagy a császármetszéssel születést) is tekintetbe vették.

Egyébként sem a cumihasználat önmagában, sem a cumi kifőzése nem volt hatással az allergia kialakulására.

Megnyugtatásként elmondják a kutatók, hogy a lenyalt cumi nem okozott több légúti fertőzést, összehasonlítva a többi gyerekkel – amint a szülők által vezetett naplókból kiderült.

A nyál gazdag baktérium- és vírusforrás. A kutatók úgy vélik, hogy a közönségesen a szájban élő mikrobákat a nyál átviszi a szülőktől a gyermekbe, amikor a cumit lenyalják. Amikor összehasonlították a babák baktériumflóráját, azoknak a szülőknek a gyermekeiével, akik nem nyalták le a cumit – jelentős különbségeket találtak.

Az úgynevett ‘higiénia hipotézis’ szerint az allergia kialakulása részben a korai kisgyermekkorban kapott mikrobiális stimuláció mértékéhez köthető.

„A komplex orális (száj-) mikroflóra korai kialakulása előmozdítja az immunrendszer érését, így ellene hat az allergia kialakulásának” – mondja Agnes Wold professzor.

A kutatást az allergiás megbetegedésekre specializálódott gyermekorvosok, mikrobiológusok és immunológusok végezték. Már 2009-ben kimutatták – egy nagyszabású kutatás kapcsán, amit az allergia kifejlődése és a bélmikrobák kapcsolata tárgyában végeztek – , hogy a korai kisgyermekkorban kialakult komplex bél mikroflóra csökkenti az allergia kockázatát.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-05/uog-pws050713.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.