Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Miért hiperérzékenyek a rákos sejtek az éheztetésre?

Posted by Suggestor - 2013. május 13. hétfő

A University of Colorado Boulder professzora, Min Han beszámol arról, hogy teamje egy tumor osztódást gátló gént vizsgált (Retinoblastoma 1-t vagy Rb-t), az érdekelte őket, hogyan viselkedik az éhezés körülményei között.

A kérdés azért fontos, mert megtudható belőle, miért érzékenyebbek a rákos sejtek az éhezésre – vagy böjtölésre, mint a normális sejtek.

Han és munkatársai egy laboratóriumi organizmust, a C. eleganst (Caenorhabditis elegans) tanulmányozták, egy átlátszó, 1-milliméteres fonalférget. A C. elegans génjeinek nagy része megfeleltethető emberi géneknek, és csaknem az összes sejtmechanizmusa megtalálható az emlősökben, így az emberben is.

A kutatók feljegyezték a fiziológiai változásokat, amelyek végbe mentek a frissen kikelt C. elegans férgekben, akkor, amikor nem volt számukra táplálék, és megfigyelték a stresszre adott válaszukat.

„Úgy találtuk, hogy az Rb tumor gátló a legfőbb szabályozója az éhezésre adott válasznak” – mondta Han. „Az Rb-ről tudjuk, hogy nem csak a sejtosztódást gátolja – egy sor egyéb feladata is van a sejtekben, például a fejlődés szabályozása.”

A kutatás során a csapat monitorozta a kikelt C. elegans férgek százainak két – három hetes életét, olyan körülmények között, amikor nem állt rendelkezésre táplálék – ami közvetlenül leállította a fejlődésüket.

Sokkal rövidebb volt azoknak a férgeknek a túlélése, ahol az Rb gén mutálódott.

Az Rb-nek kritikus szerepe van a DNS – éhezés kiváltotta – átírásában, ami azt határozza meg, mikor és melyik gén kapcsoljon ki és be a sejtekben. Éhezés alatt például, az Rb elnyom néhány más fizikai stresszorra: kórokozóra vagy mérgekre adott választ.

A professzor szerint az Rb gén az emberi daganatok nagy százalékában mutálódik. Mutációk százait mutatták ki az emberi retinoblasztomában, ami a szemdaganat egyik ritka típusa, általában fiatal gyerekeknél jelenik meg.

„Kutatásunk rávilágít az Rb-nek a szabályozói szerepére az éhezésre adott válaszban, és összefüggést feltételez a daganatgátló funkció és az éhezés túlélése között. Betekintést nyújt abba, miért hiperérzékenyek a rákos sejtek az éheztetéssel való kezelésre.

A tanulmány a Current Biology című folyóiratban jelent meg.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-05/uoca-css051013.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.