Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Megnő az öngyilkosságok aránya a szénerőművek környékén?

Posted by Suggestor - 2013. május 14. kedd

A Wake Forest Baptist Medical Center kutatói, John G. Spangler professzor vezetésével érdekes kérdést vizsgáltak: specifikusan a szénerőművekből jövő levegőszennyezést és ehhez viszonyítva az öngyilkosságok arányát.

„Kutatásunk … arra enged következtetni, hogy a levegő minősége hatással van a hangulati rendellenességben szenvedő emberekre” – állapítja meg Spangler professzor.

„A széntüzelésű erőművek üzemelése ugyanis összefüggésben áll a nikkel, higany, ólom, króm, kadmium, berillium és arzén mennyiségével a levegőben” – magyarázza a professzor.

Korábbi kutatásuk rámutatott a környezet szennyezettsége, a hangulati rendellenességek és az ebből eredő öngyilkosságok kapcsolatára, de nem választották le róla a széntüzelés szennyezőanyag-kibocsátását.

A professzor 20 észak-karolinai megyében – ahol széntüzelésű erőmű üzemel – , értékelte a levegőszennyezettség szintjét, felhasználva a 2000- évi népszámlálási, és a 2001-2005 évi halálozási adatokat.

A megyei szintű öngyilkossági arány magasabb volt Észak-Karolinában, mint az USA-ban: 12,4 százezer lakosra számítva (az USA teljes lakosságában: 10,8). A kutatás szerint minden egyes széntüzelésű erőmű újabb két öngyilkosságot ad hozzá az országos arányhoz – évente és megyénként.

Minthogy 20 széntüzelésű erőmű van Észak-Karolinában, ez azt jelenti, hogy százezer lakosonként és évente 40 öngyilkosságért felelősek az erőművek.

„Ez az első tanulmány, amely összefüggésbe hozza a széntüzelésű erőművek üzemelését – populáció szinten – az öngyilkossági aránnyal. Az öngyilkosság kapcsolatban lehet a környezet szennyezettségével, és ez a tanulmány nem csak a levegőt szennyező anyagoknak, hanem a széntüzelésű erőművek emissziójának szabályozására is felhívja a figyelmet.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-05/wfbm-ncp051313.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.