Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kaptunk még egy kis időt? az Arktisz egyelőre egyensúlyban van

Posted by Suggestor - 2013. május 17. péntek

„Azt vártuk, hogy a felmelegedés miatt a talajból felszabadul az ott tárolt szén, és a légkörbe kerül” – mondja Josh Schimel, környezettudomány professzor (University of California, Santa Barbara).

A fokozatos felmelegedéstől a felső talajrétegekben, amelyek addig fagyottak voltak, felgyorsul a bomlás folyamata, és kikerül az üvegházgáz a légkörbe.

Messze fönn, Északon, az örökké fagyott talaj a globális szénkészletnek csaknem a felét tárolja, így azt gondolták a tudósok, hogy már egy-két fok hőmérséklet-emelkedés is elegendő lehet nagy tömegű széndioxid felszabadulásához – ezzel a széntároló kapacitás szén-felszabadító kapacitássá válna.

„Az Arktisz a leggyorsabban melegedő táj a Földön, ezért fontos megérteni, hogyan reagál a fagyott talaj a változásra.”

A kutatók felkeresték a legrégibb, – 1989 óta működő – klímaváltozást tanulmányozó állomást Észak-Alaszkában, a Toolik-tó mellett.

Kezdetben az tűnt fel, hogy a melegedés hatására a tipikus, alacsony, sekélyen gyökerező növényzet átadta a helyét a magasabb, mélyebben gyökerező növényeknek, a fás cserjéknek, és az olvadás mélysége növekedett.

Amit nem vártak, az az volt, hogy a két évtizedes lassú és állandó melegedés nem változtatta meg a tárolt szén mennyiségét a talajban, annak ellenére, hogy a növényzet és a talaj tápláléklánca megváltozott.

Miért? A választ az ökoszisztéma mélyebb, finomabb vizsgálata rejti:

A növények felgyorsult növekedése kiegyenlíti a széntárolási veszteséget.

„A talaj nettó széntartalma nem változott 20 év alatt, mert a felmelegedés előidézte bomlást kiegyensúlyozta a növények felgyorsult növekedése és a változó talajkörülmények.”

Az átlag 2 Celsius fok hőmérséklet-emelkedés a levegőben és 1 Celsius fok emelkedés a talajban megnövelte a növényzet produktivitását, ezzel megnőtt a talajba kerülő hulladék. Amire nem számítottak: a talaj hőmérséklete télen magasabb lett, nyári felmelegedése viszont csökkent.

„Ezek a változások bonyolult visszacsatolásra engednek következtetni. A cserjék között több hó rakódik le, mint az alacsony növényzetben, melegebbre változtatva a talajt, ami tovább ösztönzi a lebomlást is és a növények növekedését is. De a cserjék nyáron árnyékolnak is, ami csökkenti a bomlást a talaj felszínén, ezzel csökken az üvegházgáz-hatás nyáron.”

A kutatók a felmelegedés legerősebb biológiai hatását a mélyben találták meg: a talajt lebontók nagyobb aktivitásában, a növekvő szénraktározásban.

Meglepő az egyensúly. Úgy tűnik, nem annyira sérülékenyek ezek a talajrendszerek, mint ahogy elsőre látszik.”

Azt azonban, hogy ez a jelenség átmeneti fázis-e, amely átadja majd a helyét a növekvő lebomlásnak és a szén kiszabadulásának, nem tudni.

További kutatásokra van szükség, amelyek megállapítják a talaj ásványi rétegében a szén korát, az ad képet arról, hogyan változik a karbon ciklus a mélyben, ahol a tundra talajában a legtöbb szén tárolódik.

A tanulmányt a Nature folyóirat tette közzé.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-05/uoc–ri051613.php

 

Egy hozzászólás to “Kaptunk még egy kis időt? az Arktisz egyelőre egyensúlyban van”

  1. Névtelen said

    Attól tartok, hogy ez is azokat igazolja majd, akik azt mondják, hogy “nem az ember okozza vagy erősíti a globális éghajlatváltozást, nem kell korlátoznunk magunkat, ezek természetes folyamatok, majd a természet kijavít és megold mindent”. Szeretném, ha inkább úgy látnánk ezt, hogy kaptunk még egy esélyt, bár nem érdemeltük meg igazán.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.