Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az egészséges élet kulcsa az ezerarcú természet

Posted by Suggestor - 2013. május 18. szombat

Sajtóközlemény

Kiadja a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület

Budapest, 2013. május 17.

Májusban már javában érezhetjük a hosszú tél után újraéledt természet erejét és ebben a hónapban ünnepeljük világszerte a Biológiai Sokféleség napját. A Magyar Természetvédők Szövetsége e hónapban számos rendezvényt szervez a helyi természeti értékek megismertetésére és megóvására, amellyel céljuk, hogy közelebb hozzák az emberekhez a természetet, ezáltal többen tegyenek valamit a biológiai sokféleség hanyatlásának megállítása érdekében.

Rendezvényeiken a szervezők a biológiai sokszínűség ezer arcát mutatják be, biztatnak arra, hogy ismerjük meg jobban a természet csodáit, töltsünk több időt a természetben és tippeket adnak a ház körüli biológiai sokféleség javítására.

A napokban Veszprémben és környékén zajlanak programok. A Szövetség helyi tagszervezete, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület programjaival azt hangsúlyozza, hogy a természeti környezet sokszínűsége mellett a termesztett növénykultúrában is rendkívül fontos az élővilág gazdagsága. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minél többféle veteményünk van, annál egészségesebb, gazdagabb és egyben fenntarthatóbb tud lenni a kertünk. Ha a sokszínű kert mellett döntünk, akkor így az is biztosabb, hogy jó termést arathatunk. „Mindenit arra bíztatok, hogy kezdje kicsiben a biológiai sokféleség növelését! Vegye vissza udvarának csak egy kis részét a fűtől és fogjon gazdálkodásba, ültessen az adott tájegységre jellemző, akár elfeledett, érdekes és izgalmas fajtákat. Alakítson ki belőlük öngyógyító kiskertet, amelyhez a mi programjaink is hasznos segítséget nyújtanak.” – ajánlotta az érdeklődőknek Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke, a rendezvénysorozat megnyitóján.

A Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezeti aktuális programjukban azért fogtak össze, mert hazánkban is rendkívül veszélyeztetett a biológiai sokféleség. A legjelentősebb veszteséget a természetes vegetáció elpusztításával okoztuk, az úgynevezett ökoszisztéma szolgáltatások 90%-át már feléltük. A legjelentősebb élőhely veszteségeket a mezőgazdaság okozta, emellett az autópálya építkezések nemcsak mint területfoglalók, hanem, mint izoláló, mesterséges folyosók is hozzájárultak a kedvezőtlen helyzet kialakulásához. Az ember egyre nagyobb területeket épít be, mindezt pedig tetézi, hogy Magyarországot a globális felmelegedés erősen érinti, meghatározó tényező a pozitív hőmérsékleti anomália, illetve az aszálynak való kitettség.

Sajátos módon hazánkban a faji változatosság ennek ellenére szerencsénkre még mindig gazdagnak mondható. Ennek elsődleges oka, hogy a medence gyűjtőpontja a különböző flóra és faunaelemeknek. Kiemelt jelentőségű e sokféleség megőrzése, hiszen a természet számos olyan szolgáltatást nyújt, amelyek vagy csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem pótolhatók.

Biológiai sokféleség nélkül nem rendelkeznénk egészséges talajjal, nem működne mezőgazdaságunk, nem lélegezhetnénk tiszta levegőt. Fák nélkül nem tudnánk meggátolni a csapadékvíz talajra gyakorolt pusztító hatását, és terméseiket sem fogyaszthatnánk. A fajok kihalása egészségünkre nézve is veszélyt jelent, hiszen számos, az orvostudomány számára hasznos információ tűnhet el.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.