Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az omega-3 kivédi a telített zsírok és a finomított cukor hatását az agyra

Posted by Suggestor - 2013. május 18. szombat

A Liverpooli Egyetem Öregedés és Krónikus Betegségek Intézetének teamje áttanulmányozta az utóbbi 10 évben megjelent kutatási anyagot, azzal a céllal, hogy megállapítsa, elegendő anyag áll-e rendelkezésre ahhoz, hogy kijelentsék, az omega-3 zsírsavaknak szerepük van a fogyás segítésében.

A kutatásokból kiderült, hogy a magas telített zsírtartalmú táplálkozás megszakítja az új idegsejtek keletkezésének folyamatát, az omega-3 zsírsavakban gazdag táplálkozás azonban kivédi ezt: stimulálja a táplálkozásért, a tanulásért és a memóriáért felelős agyterületet.

185 tanulmányból szerzett adathalmazból kiderült az is, hogy a halolajnak nincs közvetlen hatása erre a folyamatra az agyban, ellenben azzal fejt ki védő hatást, hogy nem engedi, hogy a finomított cukrok és a telített zsírok meggátolják az agy ellenőrző szerepét a táplálékbevitel felett.

A testsúlyt sok tényező befolyásolja, amelyek közül a legfontosabbak azok a tápanyagok, amelyeket elfogyasztunk. Ha bizonyos tápanyagokból: finomított cukorból és telített zsírokból túl sokat viszünk be, az súlygyarapodáshoz vezet, megzavarja a metabolizmust, sőt még a mentális folyamatokra is kihat.”

A változások az agy struktúrájában is láthatók, beleértve az új idegsejtek képzésének képességét, ami az elhízást a neurodegeneratív betegségekhez kapcsolja. A kutatás arra enged következtetni, hogy az omega-3 halolajok visszafordíthatják, sőt megelőzhetik ezeket a következményeket.”

A megvizsgált tanulmányok azt mutatták, hogy – a zsírdús étrend következményeként – étkezés után a test szövetei által a vérbe kiválasztott hormonok, amelyek normálisan védik az idegsejteket és stimulálják növekedésüket, nem tudnak eljutni az agyba, gátolják a vérben cirkuláló gyulladáskeltő molekulák és trigliceridek.

Csökken az idegi növekedési faktorok száma is, de az állatkísérletek arra engednek következtetni, hogy az omega-3 zsírsavak helyreállítják a normális funkciót, elnyomják a gyulladáskeltő molekulák termelését, a triglicerideket, és visszaállítják az idegi növekedési faktorokat.

A halolajoknak valószínűleg nincs közvetlen hatásuk a súlycsökkentésre, de fékezik a nagy zsírtartalmú étrendnek az agyra gyakorolt káros hatásait. Mintegy utánozzák a csökkentett kalóriájú étrend hatásait. Több olajos húsú hal és halolaj táplálékkiegészítő fogyasztása jót tenne az általános egészségünknek.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-05/uol-fom051413.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.