Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A stressz megnöveli a vérzsír-szintet

Posted by Suggestor - 2013. május 19. vasárnap

A szakértők már évek óta ismétlik, hogy az érzelmi stressz fokozza a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) betegségek kockázatát, együtt az egészségtelen életmódi szokásokkal: a dohányzással, a helytelen táplálkozással, az ülő életmóddal.

Spanyol kutatók most azt nézték meg, hogy a munkahelyi stressz hatására hogyan alakulnak át a zsírsavak a szervezetben. Több, mint 90 000 dolgozónak – akik orvosi vizsgálaton is átestek – vizsgálták a kockázatát.

„Azoknak a dolgozóknak, akik azt állították magukról, hogy nehézségeket tapasztaltak munkájuk során az elmúlt 12 hónapban (8,7%), nagyobb volt a kockázatuk a diszlipidémiára*” – mondja Carlos Catalina, a munkahelyi stressz szakértője, klinikai szakpszichológus.

*diszlipidémia –olyan rendellenesség, amelyben megváltozik  a lipidek és lipoproteinek (vérzsír) szintje a vérben. A diszlipidémia jelentkezhet az össz-koleszterin szint növekedésében, az alacsony sűrűségű lipoproteinek – LDL – szintjének és a triglicerid szintnek a növekedésében, a HDL – nagy sűrűségű lipoprotein szintjének csökkenésében.

A munkahelyi stresszel küzdő alkalmazottak nagyobb valószínűséggel szenvedtek abnormálisan magas LDL – ‘rossz’ koleszterin-szinttől és túlzottan alacsony HDL – ‘jó’ – koleszterin-szinttől, megkezdődött az artériáik meszesedése.

„Egy lehetséges mechanizmus, amely megmagyarázhatja a stressz és a kardiovaszkuláris kockázat közötti kapcsolatot, a lipidprofilban beálló változás, amely a lipidek nagyobb arányú lerakódását jelenti az artériákban” – vonta le a következtetést Catalina.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-05/f-sf-wsl051613.php

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.