Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A poszttraumás iraki és afganisztáni veteránok agya újra meg újra átéli a rettegést, soha nem pihen

Posted by Suggestor - 2013. május 20. hétfő

Tragikus dolog, hogy a kutatások szerint több amerikai katona követett el öngyilkosságot 2012-ben, mint ahányat megöltek harc közben Afganisztánban, ugyancsak abban az évben.

Az 1,7 millió Irakban és Afganisztánban szolgálatot teljesített katona közül körülbelül 20 százalékuk szenvedhet PTSD-ben – poszttraumás stressz rendellenességben, ami zavart okoz a memóriájukban, rémálmokat kelt, és az egyszer átélt események újra és újra átélésére késztet.

A New York-i Orvosegyetem kutatócsoportja funkcionális MRI segítségével felvételeket készített 52 PTSD-ben szenvedő, és 52 nem-PTSD-s veterán ‘pihenő’ fázisban levő agyáról.

Kimutatták, hogy a PTSD-s veteránok agyában sokkal nagyobb a félelemközpont – az amigdala – aktivitása. Ugyancsak nagyobb aktivitást mutat az az agyterület, amely a fájdalomra és a negatív érzelmekre való érzékenységet szabályozza. Emellett alacsonyabb aktivitást láttak a két agyféltekét összekötő, a múltra és a jövőre vonatkozó információkat integráló szakaszban. Ez főként akkor nyilvánul meg, amikor csaponganak a gondolatok, nincs aktív gondolkodás. Ennek a területnek a csökkent aktivitása okozza az események újra átélését, a rémálmokat, és a félelmetes gondolatokat.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-05/nlmc-fcv051713.php

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .