Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az Amazonas folyó két hét alatt lebontja a fakérget, ágakat

Posted by Suggestor - 2013. május 21. kedd

A tudósok sokáig úgy vélték, hogy az esőerdőben keletkező szén leúszik az Amazonas folyón, és az óceán mélyén rakódik le.

A Washington Egyetem kutatói már vagy három évtizede foglalkoznak az Amazonas folyóval, tíz évvel ezelőtt kimutatták, hogy a folyó nagy mennyiségű széndioxidot bocsát ki. Már csak az maradt rejtély, hogyan lehetséges ez, ha a kéreg és az ágak nem emészthetők a folyókban élő baktériumok számára.

A Nature Geoscience-ben megjelent tanulmányukban a kutatók megoldják a rejtélyt: bebizonyítják, hogy a fás anyagot is csaknem teljes egészében megemésztik az Amazonas folyó baktériumai, ez okozza a folyó ‘kilégzését’.

„Az emberek azt gondolták, hogy egyenesen az óceánba rakódott le ez az anyag. Mi felfedeztük, hogy a szárazföldről származó szén alapvetően széndioxiddá változik, ahogy lefelé halad a folyóban”- mondja Nick Ward óceanográfus.

A szárazföldi növények második leggyakoribb összetevője, a lignin, amely a fás szövetek fő részét alkotja, nem a tenger fenekén pihen, évszázadokig vagy évezredekig.

A kutatás megállapította, hogy a folyóban élő baktériumok elbontják két hét alatt a lignint, és az Amazonas őserdeiből származó szénnek csupán az 5 százaléka éri el az óceánt.

„A folyókat eddig mindössze passzív vezetéknek tekintették. Valójában inkább a lebontás helyei” – magyarázza Jeffrey Richey professzor, óceanográfus.

„Az a tény, hogy a lignin lebomlik, hogy metabolikusan aktív, nagy meglepetés. Ez az a mechanizmus, amivel a folyók hozzájárulnak a karbon (szén) ciklushoz, így’ lélegeznek’.”

Mintát vettek a kutatók minden évszakban az Amazonas három folyótorkolatából – olyan színű volt a folyó, mint csokoládé a sűrű üledéktől. Kétféle mintát használtak, az egyik friss volt, a másikat egy hétig a folyó hőmérsékletén tartották. Több, mint 100 vegyületet mutattak ki a mintákban, amely 95 %-ban lignin volt.

Az eredmények alapján a kutatók úgy becsülik, hogy az Amazonas esőerdeinek ligninje 40 százalékban még a talajban, 55 százalékban a folyóban lebomlik, és csak 5 százaléka éri el a óceánt, ahol vagy lebomlik, vagy lesüllyed az óceán fenekére.

Forrás: http://www.washington.edu/news/2013/05/20/amazon-river-exhales-virtually-all-carbon-taken-up-by-rain-forest/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.