Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Méhekkel kerestetik az aknát

Posted by Suggestor - 2013. május 23. csütörtök

A Balkánon lezajlott háború kezdeteitől – 1991-től – fogva, négy éven át tömegével rakták le az aknákat Horvátországban: körülbelül 90 000 aknát telepítettek 750 négyzetkilométeren, országszerte, bármiféle terv és térkép nélkül. A telepítés kezdete óta 2500 ember vesztette életét amiatt, hogy aknára lépett.

Ma is, két évtizeddel a háború befejezése után, szedi áldozatait az aknamező, 316 ember haláláért felelős, közöttük 66 aknász haláláért.

Addig nem lesz béke az országban, amíg ez a probléma meg nem oldódik, mert egyfajta terror alatt élünk” – mondja Dijana Plestina, a kormányzati mentesítő iroda vezetője.

Nikola Kezic professzor a méhek viselkedésének szakértője, ezt a tudását kamatoztatja, amikor a méheket olyan táplálékra trenírozza, amelynek TNT szaga van.

„Az a tapasztalatunk, hogy a méhek képesek kiválasztani a célt, és nagyon elégedettek vagyunk” – mondja. A professzor vezeti egy több millió eurós program egy részét, amelynek célja megtisztítani az európai kontinenst az aknáktól.

Táplálékot helyeznek ki, cukoroldatot, amelyen TNT van nyomokban.

„Nem probléma a méheknek megtanítani a robbanószer szagát, amit keresniük kell, egy méhet trenírozni sem gond, de kolóniák ezreit – az már igen.”

Kezic azt mondja, amerikai kutatók már kísérleteztek aknakereső méhekkel, de a TNT nem szerepelt a kísérleteikben, mert a szaga hamar elillan, csak nyomokban marad meg egy bizonyos idő után. Patkányokat és kutyákat is használnak szerte a világon a robbanószerek keresésére, de azok – a méhekkel ellentétben – maguk is felrobbanhatnak, a súlyuk miatt.

Még amikor aknáktól megtisztítanak egy területet, néhány akna akkor is maradhat a talajban, és éppen ezek okoznak tragikus halált.

Ha a kísérlet beválik, az az elképzelésük, hogy a már aknamentesített területeken vetik be a méheket, követik a mozgásukat hőérzékelő kamerával, magyarázza Kezic. „Ellenőrzésre használnánk a méheket, hogy valóban biztonságos-e a terep.Tudományosan bizonyított tény, hogy egy aknáktól megtisztított terület soha nem lehet teljesen aknamentes, és akkor jöhetnek a méhek.”

Forrás: http://newsfeed.time.com/2013/05/19/honeybees-trained-in-croatia-to-find-land-mines/

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.