Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A ftalátok vérnyomás-emelkedést is okoznak – a gyermekeknél

Posted by Suggestor - 2013. május 24. péntek

A ftalátok színtelen, szagtalan műanyag-adalékok, amelyek szinte mindenütt jelen vannak: a műanyag csomagolásban, a műanyag tányérokban, poharakban, evőeszközökben, még a kanülben is – és ‘természetesen’, a szervezetünkben.

Valamikor ártalmatlannak tartották őket, ma azonban egyre több ártalmat tulajdonítanak nekik.

A táplálékkal a szervezetbe bekerülő ftalátok, amelyek a csomagolóanyagból kioldódva bejutnak az élelembe, komoly anyagcsere és hormonális rendellenességeket képesek okozni, főként a fejlődés korai szakaszában.

A University of Washington, a Penn State University és a NYU Langone Medical Center közös kutatása kimutatta, hogy egy, közönségesen az élelmiszerbe a csomagolóanyagon keresztül bejutó ftalát csoport, a DEHP (di-2-etihexilftalát) emeli a vérnyomást a gyerekeknél és a serdülőknél.

„A ftalátok akadályozhatják a szívsejtek működését, oxidatív stresszt okoznak, ami káros az artériákra. Ezt tudtuk. De azt még senki nem tárta fel, hogy a ftalát expozíció a gyermekek szívének egészségét veszélyezteti” – mondja Leonardo Transande, gyermekgyógyász professzor.

„Megnéztük a ftalátok és a gyermekkori vérnyomás közötti kapcsolatot, különös tekintettel a gyermekkori magas vérnyomás és a környezetszennyezés összefüggésére – a betegség korai szakaszában.”

A magas vérnyomás a 140 higanymilliméter fölötti szisztolés értéket jelenti.

A magas vérnyomás az 50 év fölötti emberek körében gyakori, de – az elhízás járványszerű terjedése miatt – egyre gyakrabban fordul elő a gyermekek között is. Egy nem régiben készült amerikai felmérés szerint a serdülők 14 százalékának már magas a vérnyomása.

„Az elhízás viszi magával a trendet, de kutatásaink arra engednek következtetni, hogy a környezeti tényezők is hozzájárulnak a problémához.

Mintegy 3000 gyermek és serdülő hat évi adatait elemezték egy reprezentatív felvétel felhasználásával. A ftalátok szintjét a vizeletmintával mérték.

Miután kiküszöbölték a zavaró tényezőket, megállapították, hogy a DEHP lebomlási termékének koncentrációja a vizeletben korrelált a – szerény – vérnyomás-emelkedéssel.

„Bár szerénynek tűnik az emelkedés individuális szinten, de a népesség szintjén ez sok magas vérnyomásos gyereket jelent. Kutatásunk rámutat annak szükségességére, hogy a politika tegyen lépéseket a hormonális hatású környezeti vegyi anyagok korlátozására, a táplálkozás és magatartás befolyásolására – a kardiovaszkuláris egészség védelmében” – fűzte hozzá Trasande professzor.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-05/nlmc-slc052113.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s