Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A csalás együtt jár a kooperációval, mindkettő az evolúció terméke

Posted by Suggestor - 2013. május 25. szombat

Jobban tesszük, ha úgy gondolunk az együttműködésre és a csalásra, mint az érem két oldalára, mondják a kutatók, Luke McNally (Trinity College, Dublin) és Andrew Jackson (University of Edinburgh). A csalás, hazugság, és a többi machiavellisztikus gátlástalanság elkerülhetetlen következménye a társadalomban élésnek.

„A csalás komplex társadalmi életünk elválaszthatatlan komponense, úgy tűnik, lehetetlen elválasztani a jót a rossztól, pszichikumunk sötét oldala erényeink eredményeképpen fejlődött ki” – állítja McNally.

A kutatók a játékelméletet használták fel annak bizonyítására, hogy a kooperáció evolúciója hozta létre azt a nyomást, amelyet a csalók kifejlődésére gyakorolt.

A kutatás során a kísérleti személyek három lehetőség közül választhattak: mindig csalnak és nem segítenek másoknak, viszonozzák a segítséget, amit mások nyújtanak nekik, vagy csalnak és igyekeznek a csalást elrejteni mások elől.

„Ha az egymással kölcsönös kapcsolatban lévő emberek igazi, becsületes csalóval találkoznak, felfedezik a csalást, és többé nem akarnak kooperálni velük. De ha a csaló jól eltitkolja a csalást, a kölcsönös együttműködés során nehezebb észrevenni. Ez azt jelenti, hogy a csaló képes nyerni a kooperációból, anélkül, hogy saját maga részt venne benne, ezzel létrejön a csalás evolúciója..”

A kutatók 24 különböző főemlős fajnál gyűjtöttek bizonyítékot arra, hogy a csaló viselkedés gyakori azoknál a fajoknál, amelyek sokat kooperálnak.

„Az összehasonlító elemzés kimutatta, hogy minél gyakoribb az együttműködés egy fajnál, annál gyakoribb a csalás is – ugyanez volt a mi feltételezésünk.”

A csalás és az együttműködés együttes előfordulása a nem-ember főemlősöknél arra enged következtetni, hogy a kooperáció fontos tényező volt a csalás szelektálására az emberi evolúcióban.”

A csalás valószínűleg mindenütt jelen van az állatvilágban.

„Előfordul a pókoknál, amikor a hímek értéktelen nászajándékot adnak potenciális párjuknak. Előfordul a baktériumoknál, amikor olyan jelzéseket adnak, amivel más baktériumoktól segítséget csikarnak ki. Sőt, kimutatták, hogy a robotoknál is kifejlődik a csalás képessége” – mondja McNally.

„Elméletünk azt sugallja, hogy a kooperáció valószínűleg a csalás előtt evolválódott, de közvetlenül a sarkában loholt a csalás.”

Forrás: http://www.abc.net.au/science/articles/2013/05/15/3759158.htm

Hírdetés

Egy hozzászólás a “A csalás együtt jár a kooperációval, mindkettő az evolúció terméke”

  1. Névtelen said

    Ebben az is benne van, hogy azt lehet jól becsapni, aki kooperálni akar…
    Az egyedek közötti ellenségeskedést és rivalizálást nem lehet elkerülni (az evolúció fegyverkezési verseny), de a bizalom önveszélyes attitűdje elkerülhető.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: